Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what democracy means and why it is important.

      Key learning points

      1. Democracy is an important British value with a long history in Britain.
      2. Democracy means everyone has a voice in decisions.
      3. We use voting to make fair choices as a group, for example, when adults vote for MPs in elections.
      4. Sometimes our choice won’t win, but the process is still fair.
      5. Many countries around the world do not have democracy like Britain does.

      Keywords

      • Democracy - when people vote to choose leaders who make laws and decisions for everyone

      • Vote - to choose someone or something in an election, like picking who you want to be your leader or what rule you want

      Common misconception

      Democracy means everyone always gets what they want.

      Democracy means everyone has a chance to share, but the majority decision is followed.

      Teacher tip

      If your school has a School or Student Council, connect their role and decisions to the values introduced in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why is it good to have rules in our classroom?

      so the teacher can be in charge of everything
      to make school a less fun place to be
      so children can't make any choices
      Correct answer: to help everyone feel safe and learn well together

      Q2.
      Which of the following are the fundamental British values?

      drinking tea
      Correct answer: liberty
      Correct answer: democracy
      Correct answer: rule of law
      Correct answer: respect and tolerance

      Q3.
      When your class needs to choose a game to play, what is the fairest way to decide?

      the teacher always chooses
      the loudest person decides
      Correct answer: everyone votes and the most popular choice wins
      only the oldest children choose

      Q4.
      Match each way of behaving with what it helps us do in our community.

      Correct Answer:making fair choices together,working as a team

      working as a team

      Correct Answer:being kind to others,showing respect

      showing respect

      Correct Answer:following rules,keeping everyone safe

      keeping everyone safe

      Correct Answer:speaking up for yourself,having your say

      having your say

      Q5.
      Which of these shows mutual respect and tolerance in your classroom?

      Correct answer: listening when others share different ideas
      only playing with children who look like you
      laughing when someone makes a mistake
      only helping your best friends

      Q6.
      Values are things we think are and should guide how we behave.

      Correct Answer: important

      6 Questions

      Q1.
      Which word means when people vote to choose leaders who make laws and decisions for everyone?

      Correct Answer: democracy

      Q2.
      In a democracy, who gets to have a voice in making decisions?

      Correct answer: citizens over the age of 18
      only the smartest people
      only people who are rich
      only people who went to university

      Q3.
      Which statement is true about democracy?

      Everyone always gets exactly what they want.
      Correct answer: Everyone gets a chance to share, but most people's choice wins.
      Only teachers and parents can make decisions.
      The quietest person always wins.

      Q4.
      Match each democracy idea with what it means.

      Correct Answer:everyone has a voice,all people can share their ideas in a decision

      all people can share their ideas in a decision

      Correct Answer:voting makes fair choices,groups pick the most popular option together

      groups pick the most popular option together

      Correct Answer:democracy is a British value,voting has a long history in Britain

      voting has a long history in Britain

      Q5.
      Which statement is true about democracy around the world?

      Every country uses democracy.
      All other countries do not have democracy like Britain.
      Democracy only works in Britain.
      Correct answer: Many countries around the world do not have democracy.

      Q6.
      Which word means to choose someone or something in an election?

      Correct Answer: vote, to vote, voting

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: Democracy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...