Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why rules and laws are important and describe what the rule of law means.

      Key learning points

      1. Laws keep people safe and protect everyone’s rights.
      2. Laws apply equally to all members of society.
      3. Police enforce laws but do not make them.
      4. Without rules, people may get hurt or feel unsafe.
      5. Rule of law is a fundamental British value; it means that no one is above the law.

      Keywords

      • Rules - expectations to follow that can keep us safe

      • Laws - important rules made by the government that everyone in the country must follow

      • Rule of law - the idea that everyone, including leaders, must follow the same rules and laws to keep things fair

      • Citizen - someone who belongs to a community and helps to look after it

      Common misconception

      The police make the laws.

      The police enforce the law.

      Teacher tip

      You could edit the slides to include a photograph and name of the local Member of Parliament (MP) for your educational setting.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:democracy,when people vote to choose leaders who make laws for everyone

      when people vote to choose leaders who make laws for everyone

      Correct Answer:vote,to choose someone or something in an election

      to choose someone or something in an election

      Correct Answer:value,something we think is important and should guide how we behave

      something we think is important and should guide how we behave

      Q2.
      Maya says "Democracy is great because everyone always gets what they want!" Is Maya right?

      Yes, everyone always gets their way in democracy.
      Correct answer: No, everyone gets to share ideas, but the majority decides.
      Yes, but only for the most important decisions.

      Q3.
      What should you think if your choice doesn't win in a class vote?

      "The voting wasn't fair."
      "Everyone else made a bad choice."
      "I should be upset with my classmates."
      Correct answer: "The process was still fair even though I lost."

      Q4.
      Is democracy used in every country around the world?

      Yes, every single country uses democracy.
      Only countries that speak English use democracy.
      Correct answer: No, democracy isn't the most common type of government.
      Democracy is only used in Europe and Asia.

      Q5.
      Who should follow the rules in your classroom?

      only the naughty children
      just the youngest children
      Correct answer: everyone, including the teacher
      only children, not adults

      Q6.
      Rules help us know the way to behave around other people.

      Correct Answer: right, good, correct, proper, nice

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:rules,expectations to follow that can keep us safe

      expectations to follow that can keep us safe

      Correct Answer:laws,important rules made by the government that everyone must follow

      important rules made by the government that everyone must follow

      Correct Answer:rule of law,one of the British fundamental values

      one of the British fundamental values

      Q2.
      What happens in a classroom without any rules?

      the teacher becomes happier
      everyone learns better and faster
      Correct answer: children might get hurt or feel worried
      everything stays exactly the same

      Q3.
      Why do some families have rules about bedtime and screen time?

      Correct answer: to keep children healthy and safe
      to make children unhappy
      because parents like making rules
      to copy what other families do

      Q4.
      Match each reason why we might need rules with what that reason helps us achieve.

      Correct Answer:keeping everyone safe,rules protect us from getting hurt

      rules protect us from getting hurt

      Correct Answer:being fair to all,everyone follows the same guidelines

      everyone follows the same guidelines

      Correct Answer:helping people know what to do,instructions help us behave well

      instructions help us behave well

      Correct Answer:stopping arguments,clear expectations prevent fights

      clear expectations prevent fights

      Q5.
      Who makes the laws in the UK?

      the police make the laws
      Correct answer: Parliament makes the laws
      teachers make the laws
      judges make the laws

      Q6.
      Why is it important that laws apply equally to everyone, including monarchs and prime ministers?

      so leaders can feel important
      Correct answer: to make things fair
      Correct answer: to prevent powerful people from breaking rules
      so everyone knows who's in charge

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: Rule of law, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...