Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sharing our personal information

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to keep my personal information safe.

      Key learning points

      1. Our personal information is sensitive and important.
      2. Small bits of personal information can give away sensitive details of our lives.
      3. Personal information includes images and videos of our faces.
      4. We should not share personal information online.

      Keywords

      • Information - facts about something or someone

      • Personal - something about us that is sensitive and private

      • Private - things about you that only the people you trust should know

      • Sensitive - delicate and important

      Common misconception

      It is ok to give away small bits of personal information.

      Even tiny details can be added together to build a 'jigsaw' of our lives. For example, a school uniform, favourite football team and street name could be pieced together to work out our location.

      Teacher tip

      Ensure that you give positive alternatives as well as identifying dangers. For example: "use an avatar instead of a real photograph for a profile picture".

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Healthy gaming is when it's a part of a healthy and lifestyle.

      Correct Answer: balanced

      Q2.
      Healthy gaming should include regular ...

      Correct Answer: breaks, break, time away from screens, pauses

      Q3.
      Playing or watching videos online is called ...

      strumming
      stunning
      Correct answer: streaming
      steaming

      Q4.
      True or false? Some online content is harmful.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      Parental controls and settings are there to ...

      help us to find harmful content
      Correct answer: protect us from harmful content

      Q6.
      Match the statements to the age ratings:

      Correct Answer:3,suitable for all ages

      suitable for all ages

      Correct Answer:7,suitable for young children

      suitable for young children

      Correct Answer:12,suitable for children 12 and over

      suitable for children 12 and over

      Correct Answer:16,suitable for children 16 and over

      suitable for children 16 and over

      Correct Answer:18,only suitable for adults

      only suitable for adults

      6 Questions

      Q1.
      It's important to think about what personal we share online.

      Correct Answer: information, details, data

      Q2.
      Match the words to the correct examples.

      Correct Answer:information,what the weather is like

      what the weather is like

      Correct Answer:personal information,your name and age

      your name and age

      Correct Answer:sensitive information,your usernames and passwords

      your usernames and passwords

      Q3.
      True or false? A photo of a child in school uniform does not show personal information.

      true
      Correct answer: false

      Q4.
      What could a stranger do if they found out your personal information?

      Correct answer: send messages pretending to be you
      Correct answer: buy things pretending to be you
      message you politely to reset your password
      Correct answer: open accounts online using your name

      Q5.
      To make our online profile more secure, we can use an ...

      Correct Answer: avatar

      Q6.
      A good example of a password would be ...

      password123
      Correct answer: wizard£*%&
      12345

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: Sharing our personal information, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...