Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the process of reporting online concerns both on digital platforms and in school.

      Key learning points

      1. Reporting issues online differs from reporting in school.
      2. School ICT misuse includes cyberbullying and inappropriate content.
      3. School staff can support pupils experiencing online harm.
      4. Reporting in school is confidential and taken seriously.

      Keywords

      • ICT misuse - the inappropriate use of technology in school, such as sending harmful messages

      • Safeguarding - actions taken to protect pupils from harm or danger

      Common misconception

      If a pupil reports ICT misue at school, they will get in trouble.

      Reporting misuse of technology in school isn’t about getting people in trouble, it’s about keeping everyone safe.

      Teacher tip

      You might want to include content in this lesson about your own setting's policies for using ICT.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If something online feels wrong or upsetting, it is always better to it.

      Correct Answer: report

      Q2.
      Match the content to whether it is likely to harmful or not harmful.

      Correct Answer:harmful,a video making fun of someone’s religion

      a video making fun of someone’s religion

      Correct Answer:not harmful,a trusted news article about the environment

      a trusted news article about the environment

      Correct Answer:harmful,a group chat sharing mean rumours about a classmate

      a group chat sharing mean rumours about a classmate

      Correct Answer:not harmful,a game review video that talks about different features of a new game

      a game review video that talks about different features of a new game

      Correct Answer:not harmful,a live-streamed maths tutorial from a teacher in school

      a live-streamed maths tutorial from a teacher in school

      Correct Answer:harmful,a re-posted clip of a pupil being physically bullied on the school bus

      a re-posted clip of a pupil being physically bullied on the school bus

      Q3.
      Joe sees a video online that promotes hate. What should he do?

      like it to see what happens
      comment back to argue
      Correct answer: report it
      ignore it

      Q4.
      Why is reporting harmful content important, even if you're not the person being targeted?

      It makes you feel powerful.
      It makes others like you more.
      Correct answer: It helps prevent harm to others too.
      It shows you're better than others.

      Q5.
      Kai reads cruel posts about a classmate and sees others commenting laughing emojis. What should he do?

      stay out of it to avoid drama
      Correct answer: report it to the platform
      join in to avoid being left out
      take screenshots to share with friends
      Correct answer: support his classmate

      Q6.
      Maya sees a cruel meme about a classmate and reposts it, thinking it’s just a joke. What could happen?

      She avoids trouble because she didn’t make it.
      Correct answer: She could get into trouble for spreading harm.
      Nothing - everyone reposts things.

      5 Questions

      Q1.
      Which of the following is an example of serious ICT misuse in school?

      using headphones during lunch
      playing educational games during a lesson
      Correct answer: sending unkind messages to a classmate through a school device

      Q2.
      Reporting ICT misuse in school isn’t about getting people in trouble, it’s about keeping everyone .

      Correct Answer: safe, secure, happy

      Q3.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:ICT misuse,inappropriate use of technology in school

      inappropriate use of technology in school

      Correct Answer:safeguarding,actions taken to protect pupils from harm or danger

      actions taken to protect pupils from harm or danger

      Correct Answer:confidential,to be kept private

      to be kept private

      Q4.
      What happens when you report something that worries you to a teacher at school?

      It is ignored if it happens outside school.
      Everyone in class will find out.
      Correct answer: It will be taken seriously and handled carefully.

      Q5.
      A friend tells you they’ve been sent upsetting messages online ,but asks you not to tell anyone. They say they don't want to tell a trusted adult themselves. What should you do?

      promise to keep it secret no matter what
      tell other friends, but not an adult
      Correct answer: report it to a trusted adult

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: How to report concerns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...