Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Recognising when to report harmful online content

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how to identify harmful or inappropriate online content and explain when it is necessary to report it to protect myself and others.

      Key learning points

      1. Some online content can be harmful or inappropriate.
      2. Knowing when to report harmful or inappropriate content helps keep online spaces safe.
      3. Trust your instincts if something feels wrong online, it is always better to report something.
      4. Reporting protects yourself and others from harm online.

      Keywords

      • Inappropriate content - online material that is offensive, harmful or unsuitable for certain audiences

      • Harmful content - online material that may cause distress, fear or encourage dangerous behaviour

      • Report - to inform a platform or trusted adult about harmful or inappropriate content

      Common misconception

      If I see something harmful or inappropriate online, it's not my problem. I should just ignore it.

      Ignoring harmful or inappropriate content might seem like the easiest option, but it can allow dangerous or offensive material to spread. Reporting helps protect yourself and others, creating a safer online space.

      Teacher tip

      You may want to adapt this lesson to include the ways you report content in your setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:opportunity,the chance to try something new that could lead to good things

      the chance to try something new that could lead to good things

      Correct Answer:positive,something good, exciting or joyful

      something good, exciting or joyful

      Correct Answer:ICT,Information and Communication Technology

      Information and Communication Technology

      Correct Answer:internet,a global network that connects millions of digital devices

      a global network that connects millions of digital devices

      Q2.
      The internet can help us , develop and grow in many different ways.

      Correct Answer: learn

      Q3.
      Jess uses the internet to join an online school art club and watch drawing tutorials. What benefit(s) is she getting?

      Correct answer: learning
      sleeping
      Correct answer: developing

      Q4.
      Ali enjoys reading sports blogs, while Ruby prefers coding games. What does this show?

      everyone likes the same things
      the internet is only for games
      Correct answer: we all enjoy different things online

      Q5.
      Which of these best shows how the internet can offer positive opportunities?

      browsing random videos
      Correct answer: learning to design a website
      posting daily selfies
      scrolling through comments
      Correct answer: learning how to code

      Q6.
      Taylor and her dad start a blog to share book reviews and join a reading group online. What is this an example of?

      wasting time online
      passive screen use
      Correct answer: positive online engagement

      6 Questions

      Q1.
      Some online content can be or inappropriate.

      Correct Answer: harmful

      Q2.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:inappropriate content,material that is offensive, harmful or unsuitable

      material that is offensive, harmful or unsuitable

      Correct Answer:online safety,being aware of the dangers or threats you could encounter when online

      being aware of the dangers or threats you could encounter when online

      Correct Answer:report,to inform a platform or trusted adult about particular content

      to inform a platform or trusted adult about particular content

      Q3.
      What should you do if you see something online that seems harmful or makes you feel uncomfortable?

      ignore it and hope it goes away
      re-post it to all of your friends to see what they think
      Correct answer: report it using the platform’s in-built tools
      Correct answer: tell a trusted adult what you have seen

      Q4.
      Liam sees a post online that includes violent language and threats. It makes him feel uneasy. What should he do?

      Correct answer: Liam should report the post to the platform.
      Liam should scroll past it and forget about it.
      Liam should re-share the content in a group chat.
      Liam should show his younger sibling the content.

      Q5.
      Why is reporting harmful or inappropriate content important?

      it helps you avoid getting in trouble
      Correct answer: it helps protect you and others from being hurt online
      it helps the person who posted it get more views

      Q6.
      How can you tell when something online should be reported?

      if it’s shared by someone you don’t know
      if it gets fewer likes than usual
      Correct answer: if it makes you feel uneasy, scared or unsafe

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Recognising when to report harmful online content, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...