Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what happens after reporting online content, and how my actions contribute to a safer online community.

      Key learning points

      1. Reports are reviewed by moderators.
      2. Actions taken can include warnings, bans or support interventions.
      3. Not all reports lead to immediate action.
      4. Reporting helps create a safer environment for everyone.
      5. Reporting does not always work. It's also important to tell a trusted adult and block offending accounts.

      Keywords

      • Community guidelines - in this context, rules set by online platforms to keep users safe

      • Enforcement - in this context, actions taken to remove or restrict harmful content or users

      Common misconception

      Nothing ever happens when you report something, so there’s no point.

      It might feel like reporting doesn’t make a difference, but action is often taken behind the scenes.

      Teacher tip

      The CEOP website contains helpful how-to report guides for each popular social media platform. Showing these to pupils can help them feel more confident in reporting harmful or inappropriate content themselves.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      To means to take actions to protect pupils from harm or danger.

      Correct Answer: safeguard

      Q2.
      Which of these are examples of ICT misuse?

      Correct answer: causing deliberate damage to school equipment
      Correct answer: hacking into someone else’s account
      forgetting your school login details

      Q3.
      Lila sees a cruel comment left on a class tablet. She knows the person who posted it, but isn’t sure what to do. What’s the most important reason to report it?

      so the teacher knows who was mean
      so the tablet gets confiscated
      Correct answer: so others don’t see or get hurt by it
      so Lila isn't blamed later

      Q4.
      Sarah gets a message on her school email calling her names. She wants it to stop, but worries no one will believe her. What should she do?

      reply with a horrible message
      Correct answer: screenshot it
      ignore it
      Correct answer: speak to a trusted adult

      Q5.
      Which statement(s) best describes what happens after you report ICT misuse in school?

      your name is shared with everyone involved
      it’s only investigated if others agree
      Correct answer: it's taken seriously by the school
      Correct answer: it's handled sensitively by staff

      Q6.
      Ellis shares a joke in an online class group that upsets someone, though he didn’t mean to cause harm. What is the best action to take next?

      say it was “just a joke” and move on
      Correct answer: apologise and report it if harm was caused
      ask others to defend him in the group

      6 Questions

      Q1.
      It might feel like doesn’t make a difference, but action is often taken behind the scenes.

      Correct Answer: reporting

      Q2.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:community guidelines,rules set by online platforms to keep users safe

      rules set by online platforms to keep users safe

      Correct Answer:enforcement,actions taken to remove or restrict harmful content or users

      actions taken to remove or restrict harmful content or users

      Correct Answer:safeguarding,actions taken to protect pupils from harm or danger

      actions taken to protect pupils from harm or danger

      Q3.
      What happens after someone submits a report on most platforms?

      it’s posted on your profile
      it’s always deleted without being read
      Correct answer: it is reviewed by a moderator or safety team

      Q4.
      Which of the following might happen after harmful behaviour is reported?

      the account gets more followers
      Correct answer: the platform might issue a ban
      Correct answer: the platform might issue a warning
      the account holder is never held accountable

      Q5.
      Why might it seem like nothing happens after you report someone online?

      the moderators never read reports
      reports are only for adults
      Correct answer: some actions are taken behind the scenes

      Q6.
      After reporting a user who sent her upsetting messages, Tia notices the account is still active and the messages haven’t stopped. What should she do next?

      keep replying to the harmful messages
      stay silent so she doesn’t make things worse
      Correct answer: block the person and speak to a trusted adult

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: What happens after reporting a concern, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...