Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what drugs are, why people might take them, and possible risks.

      Key learning points

      1. A drug is any substance that changes how the brain and/or body works.
      2. Many different people take drugs.
      3. People take drugs for many different reasons - including medical reasons.
      4. Drug misuse and taking illegal drugs is always dangerous.
      5. The risks from drug misuse and illegal drugs may increase due to different factors.

      Keywords

      • Drug - a substance that changes the way bodies and brains work

      • Illegal - when something is against the law

      • Risk - possible negative consequences

      • Dependence - in this context, a feeling of needing a drug to carry out normal daily activities

      Common misconception

      Each drug will affect every person the same way every time.

      How drugs affect individuals depends on the drug, the drug taker's body weight, their existing health problems and other biological differences.

      Teacher tip

      It might be worth speaking to a pastoral leader or DSL in your setting about the names and terms used for different drugs in your area.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:dosage,the correct amount of medicine to take

      the correct amount of medicine to take

      Correct Answer:side effects,unwanted reactions to medicine

      unwanted reactions to medicine

      Correct Answer:allergic reaction,a harmful response to medicine, needing quick help

      a harmful response to medicine, needing quick help

      Q2.
      What does the word 'legal' mean?

      Correct answer: something that is allowed or permitted by law
      something that is prohibited by law
      something that is neither allowed nor prohibited by law

      Q3.
      What is a prescription?

      Correct answer: a document that allows a person to get medication
      a type of illegal drug
      a recommendation for a type of exercise

      Q4.
      Which of the following best defines medication?

      a substance used to enhance physical performance in sports
      Correct answer: a substance used to treat, cure, or prevent disease or alleviate symptoms
      a substance taken to provide nutritional support to the body

      Q5.
      The age of legal responsibility begins at ...

      Correct Answer: ten, 10

      Q6.
      What is an over-the-counter medicine?

      a medication that can only be bought at a hospital
      a medication that requires a prescription
      Correct answer: medication that can be purchased without a prescription

      6 Questions

      Q1.
      What does a drug change?

      Correct answer: the way the brain and body works
      the world around you
      drugs do not change our bodies

      Q2.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:risk,possible negative consequences

      possible negative consequences

      Correct Answer:illegal,when something is against the law

      when something is against the law

      Correct Answer:class,a category for drugs

      a category for drugs

      Correct Answer:dependence,a feeling of needing a drug to carry out normal daily activities

      a feeling of needing a drug to carry out normal daily activities

      Q3.
      What is the term for drugs that are only available with a doctor’s permission?

      Correct Answer: Prescription

      Q4.
      In which situation is it acceptable to take prescription drugs?

      When you buy them from someone without a prescription.
      Correct answer: When a doctor has prescribed them specifically for you.
      When you take someone else's prescribed medication.

      Q5.
      Which of the following are risks from misusing drugs and taking illegal drugs?

      Correct answer: increased risk of accidents
      decreased risk of death
      Correct answer: increased risk of drug dependency
      decreased risk of accidents

      Q6.
      Which of the following might affect how someone's body might react to a drug?

      the person's height
      Correct answer: the person's body weight
      the person's favourite colour
      Correct answer: the individual's physical and mental health

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Drugs and their risks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...