Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the impacts of the internet, spot false information and explain risks of illegal online behaviours.

      Key learning points

      1. The internet impacts us differently, with both positive and negative effects.
      2. Misinformation spreads easily online and can manipulate people unintentionally.
      3. Disinformation is deliberately false information designed to deceive and influence.
      4. We can identify unreliable sources by checking for bias, clickbait and paid promotions.
      5. Illegal online behaviours carry serious consequences including a criminal record, imprisonment and unlimited fines.

      Keywords

      • Content - posts, videos, reels or articles posted online

      • Misinformation - false or inaccurate information shared without intent to deceive; getting the facts wrong by mistake

      • Disinformation - articles, videos or images that are untrue and are designed to confuse or mislead us

      • Influence - the effect that somebody or something has on the way a person thinks or behaves

      Common misconception

      False information on the internet is always the same type.

      There are different types of false information online, including misinformation and disinformation. Knowing the difference between these can help us to only share and engage with reliable and trustworthy content.

      Teacher tip

      It could be helpful to use examples of current events and news stories to illustrate the difference between misinformation and disinformation.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Online content refers to ...

      Correct answer: posts, videos, reels and articles posted online.
      the opinions of other people commenting online.
      the items that you purchase to access the internet.

      Q2.
      What does WWW stand for at the start of a URL?

      World Weaving Website
      Correct answer: World Wide Web
      Web World Wide

      Q3.
      Social media algorithms show you content based on your past ...

      Correct Answer: behaviour, activity, online activity, engagement

      Q4.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:bias,an assumption that influences how you act

      an assumption that influences how you act

      Correct Answer:echo chamber,a situation where people only hear ideas they already agree with

      a situation where people only hear ideas they already agree with

      Correct Answer:clickbait,sensationalised headlines designed to attract clicks to a website

      sensationalised headlines designed to attract clicks to a website

      Q5.
      What is an important reason for checking the source of online information?

      to ensure it aligns with your personal beliefs
      Correct answer: to confirm it’s accurate and reliable
      to see if it’s popular and has many likes

      Q6.
      Why is it important to understand how algorithms work on social media?

      to help you go viral by getting the most followers
      Correct answer: to be aware of how content you see may be influenced and tailored to you
      to understand that everything you see is objective and unbiased

      6 Questions

      Q1.
      Misinformation refers to ...

      Correct answer: false or inaccurate information shared without intent to deceive.
      information that you missed when reading it.
      information found in the wrong place online.

      Q2.
      Which of the following are ways to prevent being shown certain content online?

      Correct answer: by blocking the content
      Correct answer: by turning on safe search
      by increasing the volume on your digital device
      by adding a comment saying you don't like it

      Q3.
      Match the word with the correct definition.

      Correct Answer:impact,to have an effect on something

      to have an effect on something

      Correct Answer:illegal content,anything which is against the law to make, engage with or distribute

      anything which is against the law to make, engage with or distribute

      Correct Answer:influence,the effect that something has on the way a person thinks or behaves

      the effect that something has on the way a person thinks or behaves

      Q4.
      Disinformation is ...

      information that is accidentally incorrect.
      Correct answer: false information spread on purpose to mislead people.
      a term for confusing information that no one can understand.
      news that is only shared within small, private groups.

      Q5.
      Which of the following statements are correct?

      All information that we read online is trustworthy.
      Correct answer: Some information we read online is trustworthy.
      False information on the internet is always the same type.
      Correct answer: There are different types of false information online.

      Q6.
      Which of the following are consequences of illegal online behaviours?

      Correct answer: imprisonment
      Correct answer: unlimited fines
      improved reputation
      Correct answer: a criminal record

      To help you plan your 10 RSHE (PSHE) lesson on: The impact of the internet on me, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...