Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Living things and movement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe movement as something that all living things do.

      Key learning points

      1. Everything in the world can be classified into living or non-living.
      2. A living thing is something that is alive and needs food, water and air.
      3. All living things share certain characteristics in common called life processes.
      4. Living things can move by themselves to achieve a goal, and this is a sign of life.

      Keywords

      • Living thing - Something that is living is alive. It can grow, reproduce, move, feed and get rid of waste material.

      • Life processes - These are the processes or actions that all living things do.

      • Move - To change position or to go from one place to another.

      • Alive - Living things are alive. They move, respire, sense, grow, reproduce, excrete waste material and need nutrients.

      Common misconception

      Plants do not move because we cannot see them move. All things that move are alive.

      Examples of how plants move very slowly (e.g. sunflower following sun throughout the day). Examples of things like wind-up or battery operated toys that move but are not alive.

      Teacher tip

      Find time lapse videos that show plants moving to demonstrate to the pupils that they are moving, even if it is so slow that we cannot see it.

      Equipment

      None required.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a non-living thing?

      an orca
      Correct answer: a boat
      a butterflyfish

      Q2.
      Which of these is a living thing?

      an aeroplane
      a helicopter
      Correct answer: an eagle owl

      Q3.
      The world is made up of things that are living and ...

      Correct answer: non-living.
      animals.
      alive.

      Q4.
      To stay alive, living things need food, water and .

      Correct Answer: air, Air, air., Air.

      Q5.
      A thing that is not living is ...

      alive.
      asleep.
      Correct answer: not alive.

      Q6.
      Anything that moves is alive.

      True
      Correct answer: False

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a living thing?

      a toy car
      a phone
      Correct answer: a stingray

      Q2.
      Everything in the world can be classified into non-living or .

      Correct Answer: living, living., Living, Living.

      Q3.
      Which of these is not a living thing?

      a spider
      Correct answer: a chocolate bar
      a dandelion plant

      Q4.
      All living things do the same things. These are called ...

      Correct answer: life processes.
      alive processes.
      living processes.

      Q5.
      What do living things need to stay alive?

      Correct answer: food
      fire
      Correct answer: air
      Correct answer: water
      television

      Q6.
      Here are some things that move. Choose the things that are living.

      Correct answer: a dog
      a kite
      a train
      Correct answer: a sunflower plant

      To help you plan your 2 science lesson on: Living things and movement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...