Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can measure the size of pushes and pulls using a force meter.

      Key learning points

      1. Pushes and pulls are forces. Different types of forces can be contact or non-contact forces.
      2. Forces can change an object's speed, direction, and/or shape.
      3. Forces can be measured using a force meter, also known as a newton meter.
      4. A force meter works by stretching a spring – as the downward force due to gravity increases, the spring stretches.
      5. Forces are measured in newtons (N), named after Sir Isaac Newton.

      Keywords

      • Force - A force is a push or a pull. Forces can make objects move, change speed, change direction or change shape.

      • Force meter - A force meter is a piece of equipment used to measure the size of a force. It is also called a newton meter.

      • Push - A push is a force that moves an object further away.

      • Pull - A pull is a force that brings an object closer.

      • Newtons (N) - The size of a force is measured in newtons.

      Common misconception

      Forces only act on moving objects.

      Examples of forces being used to move stationary objects will be included.

      Teacher tip

      Encourage pupils to take care when measuring using a force meter. If the marker is above a particular whole number, will the measurement be more or less than that number? See video to demonstrate specific aspects of working scientifically linked to the content of this lesson.

      Equipment

      A range of force meters: see additional materials for further detailed guidance.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Pushes and pulls are types of ________.

      Correct Answer: forces, force

      Q2.
      What type of force is the force of gravity?

      push
      Correct answer: pull

      Q3.
      Which types of forces occur when objects are touching each other?

      Correct answer: contact forces
      non-contact forces

      Q4.
      Match each type of force to its example.

      Correct Answer:contact,pushing open a door with your hand

      pushing open a door with your hand

      Correct Answer:non-contact,pulling a paperclip with a magnet

      pulling a paperclip with a magnet

      Q5.
      If you throw a ball in the air, it falls back down to the ground because...

      Correct answer: all objects are pulled towards Earth.
      all objects are pushed towards Earth.
      all objects are magnetically attracted to Earth.

      Q6.
      Starting with the smallest, sort these objects into order of increasing strength of their gravitational pull.

      1 - a snowball
      2 - the Moon
      3 - Earth
      4 - the Sun

      6 Questions

      Q1.
      can change an object's speed, direction, and/or shape.

      Correct Answer: Forces, forces

      Q2.
      Which of these are a type of force?

      jump
      Correct answer: pull
      Correct answer: push
      dive
      skid

      Q3.
      What unit are forces measured in?

      Correct Answer: newtons, N, Newtons, newton

      Q4.
      Which of these images shows a force meter?

      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q5.
      Which of these images shows the smallest force on the force meter?

      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q6.
      Which part of a force meter changes length when different forces are applied?

      Correct answer: spring
      hook
      scale
      marker

      To help you plan your 5 science lesson on: Pushes and pulls, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...