Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Distance from sounds: do and review

      Lesson details

      Learning outcome

      I can carry out and evaluate a fair test about the volume of sounds.

      Key learning points

      1. Scientists often record data from observations and measurements in tables.
      2. The volume of a sound depends on the distance from the sound source.
      3. The greater the distance from the sound source, the quieter the sound.
      4. Scientists often evaluate a completed investigation and suggest improvements.

      Keywords

      • Sound source - An object that vibrates to make a sound is called a sound source.

      • Volume - The volume of a sound is how loud or quiet the sound is.

      • Fair test - A fair test is an investigation in which only one thing is changed and another is measured. All other things are kept the same.

      • Evaluate - To evaluate is to think about what you did and suggest any changes or improvements.

      Common misconception

      Pupils may think that the volume of sounds are the same no matter how far away from them you are.

      Pupils will carry out a fair test to find out for themselves how the volume of a sound decreases with distance from the sound source.

      Teacher tip

      Pupils will do and review their investigation in this lesson, having already planned it in lesson 8. If you do not have access to a data logger then download a free sound meter app to an electronic device. See video to demonstrate aspects of working scientifically linked to this lesson's content.

      Equipment

      Access to sound sources, metre rulers/tape measures and data loggers with sound sensor/sound meters.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An object that vibrates to create a sound is called ...

      a sound sensor.
      Correct answer: a sound source.
      a decibel.

      Q2.
      The volume of sounds are measured in units called .

      Correct Answer: decibels, dB, decibel

      Q3.
      Which of the following would create good sound insulation?

      A thin piece of paper
      Correct answer: A cardboard box
      A metal tray

      Q4.
      Sound waves need a to travel through to be heard.

      Correct Answer: medium, a medium

      Q5.
      What equipment can you use to measure the volume of sounds?

      A remote control
      Correct answer: A sound sensor
      An online music streaming account

      Q6.
      Scientists ask questions about how the volume of a sound depends on the distance from the sound .

      Correct Answer: source

      6 Questions

      Q1.
      Scientists often use a table to __________ data from observations and measurements.

      measure
      Correct answer: record
      question

      Q2.
      The volume of a sound depends on the from the sound source.

      Correct Answer: distance, Distance

      Q3.
      The greater the distance from the sound source, the __________ the sound.

      louder
      Correct answer: quieter
      higher
      lower

      Q4.
      What do scientists often do when they evaluate a completed enquiry?

      make predictions
      Correct answer: suggest improvements
      celebrate finishing the enquiry

      Q5.
      Which of these improvements might be made to an investigation about the volume of sounds?

      Correct answer: Use a long tape measure instead of just one metre stick.
      Use different types of sound sources.
      Keep increasing the volume of the sound used, the further you move away from it.

      Q6.
      Which of the following sounds would you hear the loudest?

      Someone speaking from far away.
      Correct answer: Someone speaking next to you.
      Someone whispering from far away.

      To help you plan your 4 science lesson on: Distance from sounds: do and review, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...