Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Musical instruments and pitch

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the pitch of sounds can be changed on a variety of musical instruments.

      Key learning points

      1. Many musical instruments can make different pitched sounds.
      2. Changing the length of the vibrating object can affect the pitch of the sound it produces.
      3. Larger vibrating objects make lower pitched sounds. Smaller vibrating objects make higher pitched sounds.

      Keywords

      • Musical instrument - A musical instrument is an object that produces musical sounds.

      • Pitched - How pitched a sound is tells us how high or how low it is.

      • Vibrations - Vibrating is when an object moves very fast from side to side.

      • Affect - When a change occurs between two things, we can observe how one thing affects another.

      Common misconception

      Children may think that larger and longer objects vibrating produce louder sounds, without linking this to the pitch of sounds.

      If working at school, empty the cupboard of as many musical instruments you can find to explore and demonstrate with. Encourage children who play musical instruments to share their experiences too.

      Teacher tip

      Sound meters that detect pitch of sounds, such as Google Science Journal, can be downloaded for free to use on tablets and other electronic devices.

      Equipment

      A range of musical instruments and/or everyday objects to make musical sounds with. Sound meters (including free pitch-meter apps) to detect pitch.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is happening to the skin of the drum when it is making a sound? The drum skin is ...

      Correct Answer: vibrating, Vibrating, vibrates, vibrate, moving

      Q2.
      What is the scientific name for how high or low sounds are?

      Correct Answer: pitch, Pitch

      Q3.
      Izzy blows into a paper straw to make a buzzing sound. What is vibrating to make the sound?

      the air and Izzy's fingers
      the straw and Izzy's eardrum
      Correct answer: the straw and the air

      Q4.
      Izzy thinks that changing the length of the straw may change how high or low the sound is. Which statement do you agree with?

      Correct answer: Izzy is correct. Changing the length of the straw will affect the pitch.
      Izzy is not correct. Changing the length of the straw will not affect the pitch.

      Q5.
      What equipment can be used to measure pitch?

      a light meter
      Correct answer: a sound meter
      a temperature sensor
      headphones

      Q6.
      Match the unit of measurement to what it measures.

      Correct Answer:pitch,hertz

      hertz

      Correct Answer:volume,decibels

      decibels

      Correct Answer:light,lux

      lux

      Correct Answer:time,minutes

      minutes

      6 Questions

      Q1.
      Which of these objects is a musical instrument?

      Correct answer: recorder
      lolly
      Correct answer: saxophone

      Q2.
      Which statement about musical instruments is true?

      Correct answer: Some musical instruments can produce different pitched sounds.
      All musical instruments produce the same pitch sound.
      Only musical instruments that you blow into produce different pitched sounds.
      Only musical instruments that you pluck can produce different pitched sounds.

      Q3.
      Which drum will produce the lowest pitch sound?

      small size drum
      Correct answer: big size drum
      medium sized drum

      Q4.
      Jacob plays the recorder. Which statement do you agree with?

      To make a high pitched note I need to chop my recorder in half.
      To make a high pitched note I need to blow harder.
      Correct answer: To make a high pitched note I need to cover fewer holes on the recorder.
      To make a high pitched note I need to cover more holes on the recorder.

      Q5.
      What happens to the pitch of a guitar string when your finger moves down the fingerboard?

      The pitch gets lower because the length of the string vibrating is longer.
      The pitch gets lower because the length of string vibrating is shorter.
      The pitch gets higher because the length of string vibrating is longer.
      Correct answer: The pitch gets higher because the length of string vibrating is shorter.

      Q6.
      Jacob fills bottles with different amounts of water. He blows over the top of each bottle to produce a musical sound. Which statement below do you agree with?

      An image in a quiz
      Each bottle will produce the same pitch sound.
      The bottle with the most water in it will produce the lowest pitch sound.
      Correct answer: The bottle with the least water in it will produce the lowest pitched sound.
      Q3 image 1 Snare drum, YannickWhee, 2016, licensed under CC BY 2.0

      To help you plan your 4 science lesson on: Musical instruments and pitch, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...