Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Different surfaces in real life (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why some surfaces are suitable for different jobs, and give examples from real life.

      Key learning points

      1. Friction can be a useful force.
      2. Friction can be an unhelpful force.
      3. Scientists, designers and engineers need to choose materials with properties suitable for their work or products.
      4. Large amounts of friction can create heat.

      Keywords

      • Frictional forces - Frictional forces are forces that act between the surfaces of objects.

      • Surface - The surface is the top or outside layer of an object or material.

      • Grip - A grip is a firm hold or tight grasp.

      • Properties - A material's properties are its qualities, such as how hard or soft it is or whether it is rough or smooth.

      Common misconception

      Friction always hinders motion therefore you always want to eliminate friction.

      Multiple examples of positive uses of friction, including to help start motion by pushing off, are included.

      Teacher tip

      See additional material for further support and guidance.

      Equipment

      See additional material for further support and guidance.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      forces slow down moving objects.

      Correct Answer: frictional, friction, frictional forces

      Q2.
      Which word is used to describe what a material can do or how it behaves?

      mass
      fabric
      Correct answer: properties
      products

      Q3.
      The rougher the surface, the the frictional force.

      Correct Answer: greater, stronger, larger, bigger, higher

      Q4.
      Starting with the surface that would produce the least frictional force, order these surfaces by how much they would slow down a marble travelling on them.

      1 - glass mirror
      2 - cotton tablecloth
      3 - woollen rug

      Q5.
      Starting with the ice rink, order these surfaces by the amount of frictional force they would produce when an object moves across them.

      1 - ice rink
      2 - short grass
      3 - tarmac (road surface)
      4 - rocky path

      Q6.
      Match each investigation feature with its description.

      Correct Answer:equipment,a list of what we need
      Correct Answer:conclusion,an explanation of the results
      Correct Answer:results,a table of measurements
      Correct Answer:prediction,an idea about what might happen

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following can be caused by frictional forces?

      Correct answer: heat
      Correct answer: grazes on skin
      bread rising in the oven
      leaves falling off trees

      Q2.
      When scientists and engineers design products, they choose materials that are suitable based on their .

      Correct Answer: properties, property

      Q3.
      A large amount of frictional force can be helpful for which two of the following products?

      bike chains
      Correct answer: climbing shoes
      Correct answer: goalkeeper gloves

      Q4.
      When I rub the palms of my hands together, this creates a frictional force, and I can feel .

      Correct Answer: heat, hot, warmer, warm, hotter

      Q5.
      When products are made, materials are chosen based on their properties. Which of these products would need a material that creates a high frictional force?

      roller blade wheels
      Correct answer: the sides of a matchbox where you strike the match
      playground slides

      Q6.
      In which sport would frictional forces be unhelpful?

      speed climbing
      running
      Correct answer: speed skating

      To help you plan your 3 science lesson on: Different surfaces in real life (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...