Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Magnetic force at a distance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can observe and measure magnetic forces acting at a distance.

      Key learning points

      1. Magnetic forces are forces caused by magnets.
      2. Magnetic forces are non-contact forces. A magnet can act at a distance so it does not have to be touching the object.
      3. Scientists make observations and measurements about the world to help them to find out more about things.
      4. Magnetic force can be observed and measured acting at a distance.

      Keywords

      • Magnetic force - Magnetic forces are forces caused by magnets.

      • Non-contact force - A non-contact force is a force which occurs when objects are not touching each other.

      • Distance - The distance between two points is the length of space between them.

      • Observe - To observe is to look very closely and use other senses too.

      • Measure - To measure is to use equipment to find numbers to describe a feature of something such as its length, weight, size or time.

      Common misconception

      Magnetic force is a contact force.

      Through their own investigation, children will demonstrate magnetic force acting at a distance.

      Teacher tip

      This hands-on lesson provides the opportunity to awe the children with magnetic force. It would help to fasten the paperclips to thread in advance of the lesson so the focus can be on the science learning.

      Equipment

      Magnets, paperclips, cotton thread or wool, sticky tape and rulers.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the force to how it moves the object.

      Correct Answer:push,moves an object further away

      moves an object further away

      Correct Answer:pull,moves an object closer

      moves an object closer

      Q2.
      What is the name of the force caused by magnets?

      Correct Answer: magnetic force, magnetic, magnet force, Magnetic force

      Q3.
      Which of these materials are metal?

      Correct answer: aluminium
      wool
      Correct answer: iron
      clay

      Q4.
      Match the word or phrase to the observation.

      Correct Answer:attracted,the object moves towards the magnet

      the object moves towards the magnet

      Correct Answer:not attracted,the object does not move towards the magnet

      the object does not move towards the magnet

      Correct Answer:,

      Correct Answer:,

      Correct Answer:,

      Correct Answer:,

      Q5.
      Which statement is true for which materials are attracted to magnets?

      any metal
      anything except metal
      Correct answer: some metals

      Q6.
      When some metal objects are placed near this rock, they are attracted to it. What is the name of the rock?

      An image in a quiz
      Correct Answer: lodestone, Lodestone, magnetite, Magnetite

      6 Questions

      Q1.
      Magnetic forces can act at a

      Correct Answer: distance, Distance

      Q2.
      Which paperclip would be most likely to move towards the magnet?

      Magnet is 200 mm away from the paperclip.
      Magnet is 150 mm away from the paperclip.
      Correct answer: Magnet is 100 mm away from the paperclip.

      Q3.
      Which statement below is something that magnetic force can do?

      Correct answer: pull another object
      gets pulled by another object
      stop a pull on another object

      Q4.
      What type of forces act between objects that are touching each other? Friction force is an example of this type of force.

      Correct Answer: contact forces, contact, Contact forces

      Q5.
      Which of these observations are measurements?

      Correct answer: the temperature of the water was 60 degrees Celsius
      the desk was blue
      Correct answer: the desk was 95cm long
      the Moon appeared to change shape

      Q6.
      Match the measurement to the unit.

      Correct Answer:length,cm or m

      cm or m

      Correct Answer:mass,g or kg

      g or kg

      Correct Answer:volume of liquid,ml or l

      ml or l


      To help you plan your 3 science lesson on: Magnetic force at a distance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...