Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Putting magnets together: attract or repel

      Lesson details

      Learning outcome

      I can predict whether two magnets will attract or repel each other, depending on which poles are facing.

      Key learning points

      1. Magnets have two poles: north-seeking and south-seeking
      2. Opposite poles on a magnet attract each other
      3. Like poles on a magnet repel each other
      4. Scientists make predictions based on results from previous investigations

      Keywords

      • Poles - Every magnet has two poles and, on bar magnet, these are at opposite ends of the magnet.

      • Attract - To attract something is to make it move closer.

      • Repel - To repel something is to make it move further away.

      • Opposite - Opposite means on the other side from something or facing something.

      • Prediction - A prediction is a statement saying what you think will happen.

      Common misconception

      Magnetic poles may exist singly, not just in pairs.

      Explicit teaching and examples will be used to address misconceptions.

      Teacher tip

      Pupils will learn how magnets behave when they are close together and will be able to explain their observations of magnetic attraction and repulsion. This lesson contains a diagnostic question on slide 13 - see additional materials for further guidance.

      Equipment

      bar magnets, sticky notes, elastic bands, hole punch

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the type of material to how it behaves near a magnet.

      Correct Answer:magnetic material,attracted

      attracted

      Correct Answer:non-magnetic material,not attracted

      not attracted

      Q2.
      How many poles do magnets have?

      1
      Correct answer: 2
      4
      it varies

      Q3.
      Which of these happens when something is 'attracted' to a magnet?

      It does not move.
      It moves away from the magnet.
      Correct answer: It moves towards the magnet.
      Correct answer: It appears to stick to the magnet.

      Q4.
      In recycling centres, magnetic metal waste is attracted to magnets so it can be from other materials.

      Correct Answer: separated, moved, removed, grouped, sorted

      Q5.
      Which of these are magnetic metals?

      silver
      Correct answer: steel
      Correct answer: iron
      aluminium

      Q6.
      Which metal does steel contain that makes it magnetic?

      Correct Answer: iron

      6 Questions

      Q1.
      What are the names of the poles of a magnet?

      east-seeking
      Correct answer: north-seeking
      west-seeking
      Correct answer: south-seeking

      Q2.
      Which is the opposite pole to the south-seeking pole?

      east-seeking pole
      Correct answer: north-seeking pole
      south-seeking pole
      west-seeking pole

      Q3.
      Match the behaviour to the pairs of magnets.

      Correct Answer:attract each other,the opposite poles of magnets

      the opposite poles of magnets

      Correct Answer:repel each other,the same poles of magnets

      the same poles of magnets

      Q4.
      A is a statement saying what you think will happen.

      Correct Answer: prediction

      Q5.
      Which of these pairs of magnets would repel each other?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q6.
      How can results from previous investigations help scientists to make predictions about later investigations?

      They tell the scientist which method to use.
      Correct answer: They give the scientists ideas about what might happen.
      They give the scientists something to copy.

      To help you plan your 3 science lesson on: Putting magnets together: attract or repel, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...