Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Carl Linnaeus and classification

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the work of Carl Linnaeus and his contribution to how we classify living things.

      Key learning points

      1. Taxonomy is the science of naming, describing and grouping all living things.
      2. Scientists have improved classification of organisms over time as they've been able to make more accurate observations.
      3. Carl Linnaeus is most famous for creating a system of naming living things.
      4. His ideas on classification have influenced generations of biologists during, and after, his own lifetime.
      5. His system for naming and classifying living things is still used today.

      Keywords

      • Scientist - A scientist is a person who learns about science and carries out enquiries.

      • Organism - An organism is a living thing.

      • Taxonomy - Taxonomy is the science of naming, describing and grouping all living things.

      • Classify - To classify things is to sort them into groups.

      • Carl Linnaeus - Carl Linnaeus was a Swedish botanist and taxonomist who created a scientific naming system for living things.

      Common misconception

      Pupils may think that animals are classified according to their habitat, for example aquatic animals, or by their method of movement, for example creeping animals.

      Explain that Aristotle classified animals into water, air and land groups, but there are problems with this method, e.g. this would put birds, bees and bats in the same group. Use the examples in the lesson to make clear the correct groupings.

      Teacher tip

      Practice task A is a great opportunity to carry out some formative assessment on pupils’ learning about classification in the unit so far. Make note of which groups are being forgotten or confused by pupils so that these can be recapped and discussed as a class or revisited again in a future lesson.

      Equipment

      Large paper for Task A would be helpful. Access to the internet and books for research.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Scientists sort living things into groups based on similarities and between their observable characteristics.

      Correct Answer: differences, difference, different

      Q2.
      What do we do when we classify things?

      put them into enclosures in zoos
      Correct answer: sort them into groups
      provide them with a food source
      move them from one habitat to another

      Q3.
      What is an organism?

      Correct answer: a living thing
      a non-living thing
      a body part within a living thing
      a group of living things

      Q4.
      Match the living things to the correct group.

      Correct Answer:penguins, ostriches, blue tits,birds

      birds

      Correct Answer:guinea pigs, whales, bats,mammals

      mammals

      Correct Answer:bees, butterflies, ants,insects

      insects

      Correct Answer:snails, octopuses, slugs,molluscs

      molluscs

      Correct Answer:sharks, clownfish, salmon,fish

      fish

      Q5.
      Animals that do not have a backbone or interior skeleton are called .

      Correct Answer: invertebrates, invertebrate

      Q6.
      What do these living things all have in common?

      An image in a quiz
      they are all mammals
      Correct answer: they are all vertebrates
      they are all herbivores
      they all lay eggs

      6 Questions

      Q1.
      Why didn’t scientists working centuries ago, like Aristotle, identify micro-organisms as living things?

      they didn’t think they had the characteristics of living things
      Correct answer: they didn’t know they existed because there was no way to see them
      they didn’t understand what a living thing was and what it did

      Q2.
      The science of naming, describing and grouping all living things is called .

      Correct Answer: taxonomy, taxonomist, taxonomists

      Q3.
      What is Swedish scientist Carl Linnaeus famous for?

      An image in a quiz
      Correct answer: developing systems for classifying and naming organisms
      developing systems for looking after living things
      inventing classification
      discovering micro-organisms

      Q4.
      Carl Linnaeus created the binomial system for living things that we still use today. What is the binomial system used for?

      discovering organisms
      finding organisms
      growing organisms
      Correct answer: naming organisms

      Q5.
      Which of these names for this organism uses the binomial system?

      An image in a quiz
      crane fly
      daddy long legs
      Correct answer: Tipula lunata
      Alis volatilia multa longa crura

      Q6.
      The language often used to give organisms names according to Linnaeus’ binomial system is called .

      Correct Answer: Latin

      To help you plan your 6 science lesson on: Carl Linnaeus and classification, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...