Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe evidence of how we know tectonic plates move across the surface of Earth.

      Key learning points

      1. Occurrences of earthquakes and volcanic eruptions suggest Earth’s layers are not static but interact with each other.
      2. Evidence, such as rock formations and fossils, supports the idea that the continents were once all joined up.
      3. Earth’s crust is broken into pieces known as tectonic plates, which move very, very slowly.
      4. Plate tectonics is a scientific theory that explains how tectonic plates move and interact with each other.
      5. Plate tectonics help scientists better understand and predict changes to Earth’s surface.

      Keywords

      • Continental drift - A theory that proposed Earth's continents were once one landmass and gradually drifted apart over time.

      • Continental crust - Parts of Earth's crust that are found below landmasses is referred to as continental crust.

      • Oceanic crust - Parts of Earth's crust that are found below oceans is referred to as oceanic crust.

      • Tectonic plate - A tectonic plate consists of Earth's crust and the uppermost mantle that lies beneath it.

      • Plate tectonics - A theory that explains why continental landmasses move due to tectonic plates.

      Common misconception

      Some pupils (and teachers and even textbooks) suggest that plate movement is due solely to convection currents.

      Stress that the understanding of what drives of tectonic plate moment is still developing; using demonstrations to reinforce the current understanding of slab pull and ridge push are helpful. Avoid any demos that reinforce ideas the mantle is liquid.

      Teacher tip

      This lesson represents a great opportunity for some cross–curricular work – research and present information about specific earthquakes / volcanoes. Or perhaps do a case study about hot spots and the formation of Iceland or Hawaii.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Sort the following layers of Earth from the outermost to the innermost layer.

      1 - crust
      2 - mantle
      3 - outer core
      4 - inner core

      Q2.
      Which layer of Earth is composed mostly of iron and nickel and exists in both solid and liquid forms?

      crust
      mantle
      Correct answer: core
      lithosphere

      Q3.
      True or false? The mantle is the thickest layer of Earth.

      Correct answer: true
      false

      Q4.
      Which type of rock often contains fossils or shell fragments?

      Correct Answer: sedimentary, sedimentary rock

      Q5.
      Which of the following properties help geologists determine the age and formation process of rocks?

      colour
      size
      Correct answer: appearance of crystals
      Correct answer: presence of fossils

      Q6.
      Which layer of Earth is primarily responsible for its magnetic field?

      crust
      mantle
      Correct answer: core

      6 Questions

      Q1.
      Match the following events to their characteristics:

      Correct Answer:volcano,Occurs at boundaries of tectonic plates, involves eruption of magma.

      Occurs at boundaries of tectonic plates, involves eruption of magma.

      Correct Answer:earthquake,Sudden shaking of the ground caused by movements of tectonic plates.

      Sudden shaking of the ground caused by movements of tectonic plates.

      Q2.
      What is a tectonic plate?

      Correct answer: A large, solid piece of Earth's crust and uppermost mantle.
      A large, liquid part of Earth's mantle.
      A small, static piece of Earth's crust.
      A thin layer of soil on Earth's surface.

      Q3.
      Which of the following theories or concepts explains the movement of continental landmasses?

      Correct answer: continental drift
      oceanic crust
      mantle convection
      seismic activity

      Q4.
      Which of the following are the primary sources of evidence supporting the theory of continental drift?

      satellite images
      weather patterns
      Correct answer: fossils and rock formations
      ocean currents

      Q5.
      True or false? Tectonic plates only move due to convection currents in the mantle.

      true
      Correct answer: false

      Q6.
      is the force exerted by a sinking tectonic plate as it moves down into the mantle. This process helps drive the movement of tectonic plates.

      Correct Answer: slab pull

      To help you plan your 8 science lesson on: Tectonic plates, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...