Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Birthdays: questions with 'cuándo'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say when my birthday is and ask others about their birthday.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The definite article 'el' can be used to mean 'on the' with birthdays. It is not used for today's date.
      2. To ask someone's birthday, we use the question ¿Cuándo es tu cumpleaños?
      3. To say when your birthday is, use ‘mi cumpleaños es el…’.
      4. We combine the numbers 1-31 and the months of the year to talk about birthdays.
      5. Practising vocabulary regularly helps reinforce learning and improves communication.

      Keywords

      • El - masculine definite article 'the', also meaning on the when used with specific dates

      • Cuándo - question word meaning 'when'

      Common misconception

      To say what the date is, you always use the definite article 'the' as in English.

      In Spanish, the definite article is used with specific dates, like birthdays. Unlike in English, 'the' is not used for today's date.

      Teacher tip

      A classroom display could be created showing the birthdays of pupils. They could write their birthdays on balloon templates or something similar (e.g. cupcakes, stars, or candles) to create a fun and engaging visual.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:buscar,to search, searching

      to search, searching

      Correct Answer:escuchar,to listen, listening

      to listen, listening

      Correct Answer:hablar,to speak, speaking

      to speak, speaking

      Correct Answer:jugar,to play, playing

      to play, playing

      Correct Answer:presentar,to present, presenting

      to present, presenting

      Correct Answer:pronunciar,to pronounce, pronouncing

      to pronounce, pronouncing

      Q2.
      Order these months from earliest in the year to latest.

      1 - enero
      2 - marzo
      3 - abril
      4 - junio
      5 - agosto
      6 - octubre
      7 - diciembre

      Q3.
      Which words have a feminine gender?

      Correct answer: pregunta
      cumpleaños
      mes
      Correct answer: razón
      hambre

      Q4.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:niño,boy

      boy

      Correct Answer:sed,thirst

      thirst

      Correct Answer:año,year

      year

      Correct Answer:clase,class

      class

      Correct Answer:amigo,friend

      friend

      Correct Answer:frase,sentence

      sentence

      Q5.
      Fill in the missing word to day my birthday is 8th May. 'Mi es el ocho de mayo.'

      Correct Answer: cumpleaños, cumpleanos

      Q6.
      'Today is the 26th of July.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Hoy es veintiséis de julio.

      6 Questions

      Q1.
      Which date means 'the 31st of October'?

      el trece de octubre
      Correct answer: el treinta y uno de octubre
      el treinta y uno de agosto
      el treinta de octubre
      el tres de octubre

      Q2.
      Order these numbers from biggest to smallest.

      1 - treinta
      2 - veintiséis
      3 - veintitrés
      4 - veintiuno
      5 - diecisiete
      6 - catorce
      7 - trece

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:tener,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:responder a,to reply to, replying to

      to reply to, replying to

      Correct Answer:leer,to read, reading

      to read, reading

      Correct Answer:escribir,to write, writing

      to write, writing

      Correct Answer:pasar,to pass, to spend, passing, spending

      to pass, to spend, passing, spending

      Correct Answer:estar,to be, being

      to be, being

      Q4.
      Order the words to say 'the month of March is always annoying'.

      1 - el
      2 - mes
      3 - de
      4 - marzo
      5 - siempre
      6 - es
      7 - pesado

      Q5.
      'Soy muy activo en agosto.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: I am very active in August.

      Q6.
      'When is her birthday?' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: ¿Cuándo es su cumpleaños?

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: Birthdays: questions with 'cuándo', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...