Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Numbers: 1-12, plural nouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use numbers 1-12 with nouns to understand how many I and others have.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [qui] is like a hard ‘c’ followed by [i], as in the word ‘equipo’.
      2. Adding -s to nouns ending in -o or -a makes them plural.
      3. Numbers 1-12 go before nouns to indicate how many there are; numbers don’t change their spelling for gender.
      4. The verb tener can be used with numbers and nouns to say how many I and others have.

      Keywords

      • [qui] - pronounced like a hard 'c' followed by [i]

      • Plural noun - a word that refers to more than one person, place or thing

      • Tengo - part of the verb 'tener' that means 'I have'

      • Tiene - part of the verb 'tener' that means she, he, it has

      Common misconception

      The sound [qui] is pronounced the same in Spanish and English.

      [qui] is pronounced differently in Spanish and English. [qui] is pronounced like a hard 'c' followed by [i] or like the word 'key' in English.

      Teacher tip

      The teacher could use the last speaking activity as a writing activity. Pupils could write the sentence on mini whiteboards.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these verbs with their English meaning.

      Correct Answer:ser,to be, being (general traits)
      Correct Answer:estar,to be, being (temporary states)
      Correct Answer:tener,to have, having
      Correct Answer:comprar,to buy, buying
      Correct Answer:llevar,to wear, wearing

      Q2.
      Choose the verbs.

      Correct answer: caminar
      Correct answer: nadar
      de
      pueblo
      por

      Q3.
      How do you say 'with' in Spanish?

      Correct Answer: con

      Q4.
      What is the meaning of the verb 'tener'?

      to be, being (general traits/origin/days of the week)
      to be, being (temporary states/mood/location)
      Correct answer: to have, having

      Q5.
      How would you say 'I have' in Spanish?

      soy
      estoy
      Correct answer: tengo

      Q6.
      Put the words in the correct order to say: 'He has a uniform.'

      1 - tiene
      2 - un
      3 - uniforme

      6 Questions

      Q1.
      What sound do these words have in common? 'izquierda, esquina, quién'

      Correct Answer: [qui], qui

      Q2.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:uno,one
      Correct Answer:tres,three
      Correct Answer:dos,two
      Correct Answer:cuatro,four
      Correct Answer:seis,six
      Correct Answer:cinco,five

      Q3.
      Put these numbers in the correct order.

      1 - siete
      2 - ocho
      3 - nueve
      4 - diez
      5 - once
      6 - doce

      Q4.
      What letter do we add to make a noun plural in Spanish?

      Correct Answer: s, -s, [s]

      Q5.
      How would you say 'six balls' in Spanish?

      cinco bolígrafos
      seis bolígrafos
      siete botellas
      Correct answer: seis pelotas
      seis pelota

      Q6.
      Translate this sentence into Spanish: 'I have nine school bags.'

      Correct Answer: Tengo nueve mochilas.

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: Numbers: 1-12, plural nouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...