Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How are you today and usually? 'Estar' for states and 'ser' for traits

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say how I and others are today and usually using 'estar' and 'ser'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Using known words, cognates and context can help you decipher the meaning of unfamiliar words like a word detective.
      2. To ask someone who they are, use ¿quién eres?. To ask what they are like generally use ¿cómo eres?
      3. The verb 'ser' meaning 'to be, being' is used for general traits.
      4. The verb 'estar' meaning 'to be, being' is used for location and temporary states.

      Keywords

      • Quién - question word meaning 'who'

      • Cómo - question word meaning 'how'

      • Estar - Spanish verb meaning 'to be, being' used for location and temporary states

      • Ser - Spanish verb meaning to be, being used for general traits

      Common misconception

      There is one verb for 'to be, being' as there is in English.

      In Spanish, there are two verbs for 'to be, being': 'estar' is used for location and temporary states and 'ser' is used for general traits.

      Teacher tip

      Additional practice of the two verbs 'estar' and 'ser' may be helpful to develop pupils' understanding of their different uses. Pupils could produce additional mini-fact files as in the lesson for themselves or fictional characters to practise ser, estar, quién and cómo.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'silly'?

      creativo
      negativo
      Correct answer: tonto
      perdido
      activo

      Q2.
      Which word means 'because'?

      pero
      y
      o
      Correct answer: porque
      cuando

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:bonito,pretty

      pretty

      Correct Answer:cansado,tired

      tired

      Correct Answer:contento,pleased

      pleased

      Correct Answer:curioso,curious

      curious

      Correct Answer:nervioso,nervous

      nervous

      Correct Answer:preparado,prepared

      prepared

      Q4.
      Match the Spanish to the English

      Correct Answer:conejo,rabbit

      rabbit

      Correct Answer:perro,dog

      dog

      Correct Answer:gato,cat

      cat

      Correct Answer:profesor,teacher

      teacher

      Correct Answer:clase,class

      class

      Correct Answer:tortuga,tortoise

      tortoise

      Q5.
      Translate into English 'el perro está cansado'.

      Correct Answer: The dog is tired., The dog is being tired.

      Q6.
      Translate into Spanish 'the boy is happy but serious'.

      Correct Answer: El niño está feliz pero serio.

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:cuidar,to look after, looking after

      to look after, looking after

      Correct Answer:ser,to be, being

      to be, being

      Correct Answer:estar,to be, being

      to be, being

      Correct Answer:practicar,to practise, practising

      to practise, practising

      Correct Answer:hablar,to speak, speaking

      to speak, speaking

      Correct Answer:tener,to have, having

      to have, having

      Q2.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:buenos días,good day

      good day

      Correct Answer:hasta luego,see you later

      see you later

      Correct Answer:hola,hello

      hello

      Correct Answer:buenas noches,good evening

      good evening

      Correct Answer:encantado,pleasure (to meet you)

      pleasure (to meet you)

      Correct Answer:buenas tardes,good afternoon

      good afternoon

      Q3.
      Which words could describe a feminine noun ('la')?

      Correct answer: amable
      negativo
      divertido
      Correct answer: diferente
      Correct answer: feliz

      Q4.
      'I am very active but today I am tired.' Which is the best translation in Spanish?

      Estoy muy activo pero hoy estoy cansado.
      Correct answer: Soy muy activo pero hoy estoy cansado.
      Soy muy creativo pero hoy soy cansado.
      Soy muy activo pero hoy soy cansado.
      Estoy positivo pero hoy soy negativo.

      Q5.
      'Solo estoy tranquilo el fin de semana.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: I am only calm at the weekend.

      Q6.
      Translate into Spanish 'I'm generally positive'.

      Correct Answer: Soy positivo generalmente., Soy positiva generalmente., Generalmente soy positivo.

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: How are you today and usually? 'Estar' for states and 'ser' for traits, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...