Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      At breaktime: -er verbs 'I', 'you', 'she, he'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what I, you and others do at breaktime.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondences [que], [ca], [co] can be contrasted with one another.
      2. Learning new vocabulary improves understanding and communication skills.
      3. Use the singular persons of -er verbs in the present tense to talk about breaktime activities.
      4. Singular persons of 'er' verbs in the present tense are -o (I), -es (you) and -e (she, he, it).

      Keywords

      • -er verb - a verb whose infinitive form ends in -er

      • Hacer - Spanish verb meaning 'to do, doing' or 'to make, making'

      • Haces - part of the verb 'hacer' meaning 'you do' or 'you make'

      • Hace - part of the verb 'hacer' meaning 'she, he it does' or 'she, he it makes'

      Common misconception

      The verb endings stay the same for I, you and she, he, it with -er verbs.

      The verb endings change for I, you and she, he, it with -er verbs.

      Teacher tip

      It may be helpful to use actions when completing the grammar sections of the lesson and for pupils to point to themselves for 'I', to the teacher for 'you' and to another pupil for 'she, he, it' to help them when conjugating verbs in the present tense.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:yo,I

      I

      Correct Answer:,you

      you

      Correct Answer:él,he

      he

      Correct Answer:ella,she

      she

      Q2.
      Which word refers to an animal?

      casa (f)
      Correct answer: conejo (m)
      cama (f)
      lista (f)
      fruta (f)

      Q3.
      'La profesora habla la mañana'. Write the correct missing word to say 'The teacher speaks in the morning'.

      Correct Answer: por

      Q4.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:tener hambre,to be hungry

      to be hungry

      Correct Answer:tener sed,to be thirsty

      to be thirsty

      Correct Answer:tener razón,to be right, correct

      to be right, correct

      Correct Answer:tener ocho años,to be eight years old

      to be eight years old

      Q5.
      Order the words to say: 'He reads a book but she learns Spanish'.

      1 - lee
      2 - un
      3 - libro
      4 - pero
      5 - aprendes
      6 - español

      Q6.
      Write in Spanish: 'I have five cameras'.

      Correct Answer: Tengo cinco cámaras., Yo tengo cinco cámaras.

      6 Questions

      Q1.
      Which words are missing the [co] sound?

      Correct answer: __mer
      __mera
      Correct answer: cin__
      sa__puntas
      __ntar

      Q2.
      Which Spanish words include the [que] sound?

      street
      Correct answer: small
      Correct answer: cheese
      food
      car

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:actividad (f),activity

      activity

      Correct Answer:bocadillo (m),sandwich

      sandwich

      Correct Answer:ejercicio (m),exercise

      exercise

      Correct Answer:naranja (f),orange

      orange

      Correct Answer:ordenador (m),computer

      computer

      Q4.
      Order the words to say: 'She does an activity and you do an exercise'.

      1 - hace
      2 - una
      3 - actividad
      4 - y
      5 - haces
      6 - un
      7 - ejercicio

      Q5.
      Write in Spanish: 'He eats a sandwich'.

      Correct Answer: Come un bocadillo., Él come un bocadillo.

      Q6.
      Write in Spanish: 'I reply to my mum'.

      Correct Answer: Respondo a mi mamá., Yo respondo a mi mamá.

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: At breaktime: -er verbs 'I', 'you', 'she, he', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...