Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Morning activities: -ar verbs 'I', 'you', 'she, he'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use -ar verbs in their singular form to describe morning activities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondences [ga], [go], [gu] can be contrasted for practice.
      2. To mean 'I' with an -ar verb, the ending changes to -o. For 'you', change to -as. For 'she, he, it', change to -a.
      3. Verb endings indicate the person doing the action. Pronouns are not often used.

      Keywords

      • -ar verb - a verb whose infinitive form ends in -ar

      Common misconception

      Pronouns need to be used to indicate the person doing the action.

      Pronouns are often unnecessary in Spanish as verb endings indicate the person doing the action.

      Teacher tip

      For additional speaking practice, pupils could work in pairs or small groups to perform the poem. This would be a good opportunity for pupils to revise the key sounds but also provides practice at performance and speaking aloud.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and the English

      Correct Answer:la semana,the week
      Correct Answer:gris,grey
      Correct Answer:bajo,low, short
      Correct Answer:triste,sad
      Correct Answer:él,he
      Correct Answer:,you

      Q2.
      Which words are missing from the sentence so that it reads 'In the morning, I sing at home': __________ la mañana, __________ en casa.

      Correct answer: Por, canto
      Por, canta
      En, canto
      En, canta

      Q3.
      Match the verb form with its definition.

      Correct Answer:hablar,infinitive
      Correct Answer:hablo,1st person singular
      Correct Answer:hablas,2nd person singular

      Q4.
      Translate the sentence: You walk in the village.

      Correct Answer: Caminas en el pueblo.

      Q5.
      Order the following words so that the sentence says, 'You sing in a small house'. pequeña cantas una en casa

      cantas
      en
      una
      casa
      pequeña

      Q6.
      Who is doing the action here - I, you or she/he/it? Camina en la playa.

      Correct Answer: she, he, it

      6 Questions

      Q1.
      Which SSC is missing from these words - [ga], [go] or [gu]? __to, __nar, re__lo?

      Correct Answer: ga, [ga]

      Q2.
      Match the Spanish and the English

      Correct Answer:nado,I swim
      Correct Answer:nadas,you swim
      Correct Answer:nada,she, he, it swims
      Correct Answer:nadar,infinitive

      Q3.
      Which of the following verbs are in the first person singular?

      caminas
      Correct answer: nado
      Correct answer: hablo
      necesitas
      escucha

      Q4.
      Which form of the verb is: 'pasas'?

      1st person singular?
      Correct answer: 2nd person singular?
      3rd person singular?

      Q5.
      Order the verbs as follows: infinitive, 1st person singular, 2nd person singular, 3rd person singular: camino; camina; caminar; caminas

      1 - caminar
      2 - camino
      3 - caminas
      4 - camina

      Q6.
      Translate: 'In the morning, you swim in the sea'

      Correct Answer: Por la mañana nadas en el mar.

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: Morning activities: -ar verbs 'I', 'you', 'she, he', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...