Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Describe where people go: 'ir' in singular persons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what people are going to do and where.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [cua] is pronounced as in the word 'cuatro', [cue] as in 'escuela' and [cui] as in 'cuidar'.
      2. To talk about future plans we use the verb 'ir' + a + infinitive, e.g. 'voy/vas/va a estudiar'.
      3. The verb 'ir' is often followed by 'al' or 'a la'. We use 'al' with masculine nouns and 'a la' with feminine nouns.

      Keywords

      • Ir - verb meaning to go, going

      • Ir + a + infinitive - 2-verb structure meaning 'going to + infinitive'

      Common misconception

      The verb 'ir' is a regular verb so I can apply the regular conjugation rules for -ir verbs.

      The verb 'ir' is irregular, therefore, it does not follow the normal conjugation rules. To say 'I go' we say 'voy', 'you go' - 'vas' and 'she, he, it goes' - 'va'.

      Teacher tip

      The teacher might choose to do activity B1 as a quick fire speaking activity.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:billete (m),ticket (transport)

      ticket (transport)

      Correct Answer:entrada (f),ticket (venue)

      ticket (venue)

      Correct Answer:entrevista (f),interview

      interview

      Correct Answer:jugador (m),player

      player

      Correct Answer:noticia (f),news

      news

      Correct Answer:partido (m),match

      match

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:perder,to lose, losing

      to lose, losing

      Correct Answer:poner,to put, putting

      to put, putting

      Correct Answer:recoger,to collect, collecting

      to collect, collecting

      Correct Answer:salir,to go out, going out

      to go out, going out

      Correct Answer:subir,to go up, going up

      to go up, going up

      Correct Answer:vender,to sell, selling

      to sell, selling

      Q3.
      Which verb means 'I understand'?

      creo
      Correct answer: entiendo
      entender
      escondo
      esconder

      Q4.
      'La periodista habla la noticia'. Choose the correct missing word.

      pues
      que
      Correct answer: sobre
      a pie
      con

      Q5.
      Order the words to say: 'I play football at the weekend'.

      1 - juego
      2 - al
      3 - fútbol
      4 - el
      5 - fin
      6 - de
      7 - semana

      Q6.
      Write in Spanish: 'I go to the cinema'.

      Correct Answer: Voy al cine., Yo voy al cine.

      6 Questions

      Q1.
      Which words are missing the [cua] sound?

      ___rpo
      ___dar
      Correct answer: ___dro
      ___llo
      Correct answer: ___renta

      Q2.
      Which sound are these words missing? es___la, cin___nta, conse___ncia

      Correct Answer: [cue], cue

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:ir,to go, going

      to go, going

      Correct Answer:voy,I go, am going

      I go, am going

      Correct Answer:vas,you go, are going

      you go, are going

      Correct Answer:va,she, he goes, is going

      she, he goes, is going

      Q4.
      Order the words to form a sentence.

      1 - voy
      2 - a
      3 - ir
      4 - al
      5 - centro

      Q5.
      Write in Spanish: 'You are going to visit Spain'.

      Correct Answer: Vas a visitar España., Tú vas a visitar España.

      Q6.
      Write in Spanish: 'She is going to go to the mountain'.

      Correct Answer: Va a ir a la montaña., Ella va a ir a la montaña.

      To help you plan your 8 Spanish lesson on: Describe where people go: 'ir' in singular persons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...