Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Pequeños cambios de dieta: singular affirmative commands

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use imperatives and modal verbs to give advice and suggestions about healthy lifestyle changes.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. We use the affirmative imperative (a positive command) to tell somebody to do something or give instructions.
      2. For -ar verbs the ending is -a, and for -er and -ir verbs the ending is -e.
      3. Modal verbs express ideas like advice, possibility, or obligation. They are most often followed by an infinitive.
      4. Some key modal verbs to give advice are 'tener que', 'deber' and 'poder'.

      Keywords

      • Imperative - verb used to give advice or instructions, often informal or urgent

      • Modal verb - verb of necessity or possibility used with a 2nd verb in the infinitive, e.g. 'must', 'can', 'want'

      Common misconception

      The singular imperative form for 2nd person 'tú' is the same as the present tense ending: -as or -es.

      The singular imperative form for 2nd person 'tú' is the same as the 3rd person present tense - the ending is -a for -ar verbs, and -e for -er and -ir verbs.

      Teacher tip

      For Task B4, the teacher might want to ask students to record a video of themselves as if it were for a social media post.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Fue una experiencia __________'. Choose the correct missing word.

      maravilloso
      Correct answer: maravillosa
      maravillosos
      maravillosas

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:agencia (f),agency
      Correct Answer:ascensor (m),lift
      Correct Answer:drama (f),theatre, drama
      Correct Answer:obrero (m),worker, labour
      Correct Answer:punto (m),point
      Correct Answer:sombrero (m),hat

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:frecuencia (f),frequency
      Correct Answer:guía (m),guide
      Correct Answer:olor (m),smell
      Correct Answer:peso (m),weight
      Correct Answer:mascota (f),pet
      Correct Answer:consejo (m),(piece of) advice

      Q4.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:cocinar,to cook, cooking
      Correct Answer:conseguir,to achieve, achieving
      Correct Answer:controlar,to control, controlling
      Correct Answer:mezclar,to mix, mixing
      Correct Answer:fumar,to smoke, smoking
      Correct Answer:ayudar,to help, helping

      Q5.
      Order the words to say: 'I am hungry but you are not thirsty'.

      1 - tengo
      2 - hambre
      3 - pero
      4 - no
      5 - tienes
      6 - sed

      Q6.
      Write in English: '¿Es dulce o es agrio?'.

      Correct Answer: is it sweet or is it sour, is it sweet or sour

      4 Questions

      Q1.
      Which 'tú' imperative forms are correct?

      bebes
      Correct answer: bebe
      evitas
      Correct answer: evita
      comer

      Q2.
      Order the words to say: 'you have to cook the hamburgers'.

      1 - tienes
      2 - que
      3 - cocinar
      4 - las
      5 - hamburguesas

      Q3.
      Write in English: 'podrías comer menos azúcar'.

      Correct Answer: you could eat less sugar

      Q4.
      You are talking to your best friend. Write in Spanish: 'buy more vegetables'.

      Correct Answer: compra más verduras

      To help you plan your 11 Spanish lesson on: Pequeños cambios de dieta: singular affirmative commands, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...