Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Relaciones: plural reflexive verbs with reciprocal meaning

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use reflexive verbs to communicate reciprocal actions in the context of family relationships.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [gu] is pronounced as in 'preguntar' and [j] is pronounced as in 'ojo'.
      2. Words ending in a vowel, -n or -s have penultimate syllable stress unless they have an accent.
      3. Words ending in a consonant other than -n or -s have final syllable stress unless they have an accent.
      4. Plural reflexive verbs can express a reciprocal action when people are doing the action to each other.

      Keywords

      • Stress - pronouncing one syllable more heavily than the other syllables in a word

      • Reflexive - describes an action where the subject and the object of the verb are the same

      • Reciprocal - describes an action that is two-way or mutual

      Common misconception

      Spanish words ending in a consonant other than -n or -s always show final syllable stress.

      Spanish words ending in a consonant other than -n or -s show final syllable stress unless otherwise indicated by an accent.

      Teacher tip

      Learning Cycles 1 and 2 include some Higher-tier phonics and grammar concepts. The final task could be completed as a writing or speaking task to best suit the needs of your class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word or phrase means 'on the other hand'?

      a veces
      a menudo
      por un lado
      Correct answer: por otro lado
      juntos

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:copa (f),cup, glass
      Correct Answer:estudio (m),study
      Correct Answer:gira (f),tour
      Correct Answer:modelo de conducta (m),role model
      Correct Answer:primo (m),cousin
      Correct Answer:hermano (m),brother

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:amar,to love, loving
      Correct Answer:apoyar,to support, supporting
      Correct Answer:besar,to kiss, kissing
      Correct Answer:convencer,to convince, convincing
      Correct Answer:encontrar,to find, finding
      Correct Answer:perseguir,to pursue, pursuing

      Q4.
      Order the words to say: 'my grandmother is from Bolivia and my grandfather is in Venezuela'.

      1 - mi abuelo
      2 - es de
      3 - Venezuela
      4 - y
      5 - mi abuela
      6 - está en
      7 - Bolivia

      Q5.
      Write in English: 'mi hermana no es ambiciosa'.

      Correct Answer: my sister is not ambitious, my sister isn't ambitious

      Q6.
      Write in Spanish: 'What is your brother like?'.

      Correct Answer: Cómo es tu hermano

      4 Questions

      Q1.
      Which words are missing the sound [j]?

      Correct answer: _uventud
      len_uaje
      Correct answer: cone_o
      Correct answer: _uegas
      si_nificar

      Q2.
      Which words require final syllable stress?

      Correct answer: abrazar
      árbol
      Correct answer: juventud
      lápiz
      Correct answer: relación

      Q3.
      Order the words to say: 'we talk to each other and you talk to each other'.

      1 - nos
      2 - hablamos
      3 - y
      4 - os
      5 - habláis

      Q4.
      Write in Spanish: 'they help each other'.

      Correct Answer: se ayudan, ellos se ayudan, ellas se ayudan

      To help you plan your 11 Spanish lesson on: Relaciones: plural reflexive verbs with reciprocal meaning, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...