Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Unweaving, wrapping, transforming: textile sculpture

      Lesson details

      Learning outcome

      I can unweave, draw and build with fabric and recycled materials to make a sculpture.

      Key learning points

      1. Sculpture can start by unmaking as well as making.
      2. Fabric and fibre can express culture, memory and care.
      3. Repetition, wrapping and scale can create emotion and meaning.

      Keywords

      • Wrap - to cover or surround something by winding material around it

      • Thread - a thin strand of fibre, like string or cotton, used for weaving, sewing, or tying materials together

      • Unweave - to pull threads out of fabric to see how it’s made or to create new patterns

      Common misconception

      Recycled materials are rubbish, and art made from them is not important.

      Artists turn everyday scraps into powerful pieces. Using waste shows we care for the planet and value every material, big or small.

      Teacher tip

      When introducing recycled materials, show pupils a high-quality artwork made from fibres and scraps. This will provide an opportunity to appreciate the tactile quality of the artwork and also to identify the materials that have been transformed.

      Equipment

      A square of hessian, tweezers, paper, pencil, aluminium wire, scissors, one recycled material (like netting, cloth or fruit bag) string, ribbon, plastic, masking tape and your wire sculpture.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A sculpture is always made from hard materials like stone or metal.

      true
      sometimes true
      Correct answer: false

      Q2.
      Which of these materials could be used to make a sculpture?

      clay
      wire
      recycled cloth
      Correct answer: all of the above

      Q3.
      When you wrap or tie materials around a shape, you are creating ...

      Correct answer: texture / form
      flat surface
      form / reflection
      texture / space

      Q4.
      Recycled materials can't be used for professional art.

      true
      Correct answer: sometimes false
      false

      Q5.
      Match the material to its use:

      Correct Answer:wire,creates structure or frame

      creates structure or frame

      Correct Answer:fabric,adds texture and wrapping

      adds texture and wrapping

      Correct Answer:clay,can be shaped or moulded easily

      can be shaped or moulded easily

      Q6.
      Put the steps for making a wrapped sculpture in order:

      1 - shape wire armature
      2 - wrap fabric
      3 - add details

      6 Questions

      Q1.
      Sculpture can begin with unmaking as well as making.

      Correct answer: true
      sometimes true
      false

      Q2.
      What did you use to create patterns by unweaving?

      paintbrush
      Correct answer: hessian fabric
      wire
      fabric glue

      Q3.
      Nnenna Okore uses fabric and fibre to connect with traditions.

      Correct Answer: Nigerian

      Q4.
      Which of these is the last step of creating a sculpture?

      unweave fabric to make patterns
      Correct answer: wrap and weave recycled materials
      draw and build a wire form

      Q5.
      What does Sheila Hicks use to make her sculptures?

      paper and paint
      wire and glass
      Correct answer: thread and fibre
      paint and chalks

      Q6.
      Recycled materials tell stories through texture, colour, and scale.

      true
      Correct answer: sometimes true
      false

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Unweaving, wrapping, transforming: textile sculpture, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...