New
New
Lesson 17 of 18
  • Year 10

Market testing: communal areas

I can conduct market testing and analyse the feedback to inform an evaluation.

Lesson 17 of 18
New
New
  • Year 10

Market testing: communal areas

I can conduct market testing and analyse the feedback to inform an evaluation.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Once a prototype is completed, it is important to evaluate your prototype and design.
  2. To do this effectively, the designer needs to gather other people's opinions rather than just their own.
  3. Gathering feedback from the user and the target market is essential to ensure the prototype meets the needs of the user.
  4. Market testing is trying out a product with your target market and users to see how well it works and if they like it.

Keywords

  • Evaluate - to judge how a product meets the chosen criteria

  • User - who you are designing for

  • Target market - the specific group of people a product is designed and sold for

  • Market testing - trying out a product with the target market and users to see how well it works and whether they like it

Common misconception

The final evaluation is based upon the designers perspective of the prototype and design process.

Testing and evaluations from the user and target market are essential to ensure the product meets the clients needs but is also commercially viable.


To help you plan your year 10 design and technology lesson on: Market testing: communal areas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Allow time for students to gather the feedback from their user and target markets before evaluating.
Teacher tip

Equipment

Final prototype, original design brief and clients wants and needs.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is the money a business earns after paying all of its costs?

Correct Answer: profit

Q2.
The likelihood of a product being successful in its target market and making a profit is called...

product aesthetics.
Correct answer: commercial viability.
market segmentation.

Q3.
The specific group of people a product is designed and sold for are called?

Correct answer: target market
demographic
consumer

Q4.
Designers aim to keep costs so they can sell the product at a price people are willing to pay and still make a profit.

Correct Answer: low, cheap

Q5.
Why do designers look at similar products to theirs on the market?

to copy the exact design of competing products
to avoid doing any original design work
Correct answer: standing out from rivals makes a product more likely to be commercially viable

Q6.
To make a product commercially viable, the materials and processes used must be __________ and suitable for production.

highly unusual
Correct answer: readily available
rare and expensive

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
At the end of the design process it is important to your prototype and design.

Correct Answer: evaluate, analyse

Q2.
Gathering feedback from the original user and the target market is called?

mass production
prototype assembly
Correct answer: market testing

Q3.
What is the person called who you are designing the product for?

Correct Answer: user, client

Q4.
Why do you need to carry out market testing?

Correct answer: to ensure the product meets the needs of the user and to be commercially viable
to decide on the colour scheme for the product
to check the spelling in the product instructions