Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the rights and responsibilities of designers and produce my own designs which are compliant with these.

      Key learning points

      1. Designers must not copy others' work.
      2. Designers must protect their own work.
      3. There are different ways to keep paper products secure.

      Keywords

      • Plagiarism - copying someone else’s work without permission or credit

      • Copyright - a law that protects a creator’s control over their original work

      • Trademark - a symbol, word, or design that identifies and distinguishes a brand or product

      • Patent - a law that stops others from copying an inventor or designer’s idea or invention

      • Intellectual property - a legal right that protects creations such as inventions and designs

      Common misconception

      Patents and trademarks are the same thing.

      Trademarks protect brand names and logos whilst patents protect inventions and new technologies.

      Teacher tip

      It will be useful to have examples of products with holograms and watermarks such as concert tickets or money.

      Equipment

      Examples of products with holograms, watermarks and other security features.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are trends in data?

      Correct answer: patterns in the data that change over time
      random fluctuations in data with no clear direction
      unrelated pieces of data grouped together without analysis

      Q2.
      Why is collecting and analysing data important in the design process?

      It ensures that every design will be universally successful.
      It eliminates the need for creativity in the design process.
      Correct answer: It enables designers to make informed decisions.

      Q3.
      What are data patterns?

      random occurrences that have no relationship
      one-time events with no repetition or connection
      Correct answer: repeating trends or connections

      Q4.
      Any decisions made based upon the research need to be ...

      Correct Answer: justified, explained

      Q5.
      Match these methods of analysing with their descriptions.

      Correct Answer:look for patterns,notice trends or relationships in the data

      notice trends or relationships in the data

      Correct Answer:compare and contrast,notice differences in parts of the data

      notice differences in parts of the data

      Correct Answer:calculate simple metrics,include averages or percentages for more insight

      include averages or percentages for more insight

      Correct Answer:summarise findings,explain what the data shows in simple terms

      explain what the data shows in simple terms

      Correct Answer:draw conclusions,connect the findings back to the original question

      connect the findings back to the original question

      Q6.
      Why do you need to examine your findings in detail when analysing data?

      to ensure the findings match the initial assumptions exactly
      to quickly finalise the design without needing further input
      Correct answer: to make it useful for the design process

      4 Questions

      Q1.
      What is plagiarism?

      sharing your own ideas with others
      Correct answer: copying someone else’s work without permission or credit
      collaborating on a group project with proper acknowledgment

      Q2.
      What is the name of the law that protects work like music, art and writing?

      Correct Answer: Copyright, copy right

      Q3.
      What do patents protect?

      music, art and writing
      brand names and logos
      Correct answer: inventions or new technologies

      Q4.
      Holograms and watermarks are used to prevent what?

      Correct Answer: Counterfeiting, copying

      To help you plan your 10 design and technology lesson on: Design security, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...