New
New
Year 2

Spelling words using the apostrophe for possession or contraction

I can spell words using the apostrophe for singular possession or contraction.

New
New
Year 2

Spelling words using the apostrophe for possession or contraction

I can spell words using the apostrophe for singular possession or contraction.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. An apostrophe has more than one purpose.
  2. An apostrophe can show contraction or possession.
  3. It's is the contracted form of 'it is' and does not show possession.
  4. Plural nouns that end in 's' do not use an apostrophe.

Common misconception

Children may use an apostrophe for plurals ending in 's'.

Explicitly look at non-examples where the apostrophe isn't used. Help the children to identify when and why the apostrophe isn't used.

Keywords

  • Apostrophe - a punctuation mark used to show contraction or possession

  • Possession - the state of owning something

  • Contraction - a shorter way of writing two words where some letters are left out and an apostrophe is used in their place

  • Plural - more than one

Use the three grammar lessons on apostrophes in Year 2 to further develop pupil understanding.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the words to their definitions.
Correct Answer:apostrophe,a punctuation mark used to show contraction or possession

a punctuation mark used to show contraction or possession

Correct Answer:possession,the state of owning something

the state of owning something

Correct Answer:noun,a person, place or thing

a person, place or thing

Correct Answer:contraction,merging two words into one

merging two words into one

Q2.
Match the phrases with the correct apostrophe for possession of these nouns.
Correct Answer:the ball belonging to Jacob,Jacob's ball

Jacob's ball

Correct Answer:the coat belonging to Aisha,Aisha's coat

Aisha's coat

Correct Answer:the pen belonging to Sam,Sam's pen

Sam's pen

Q3.
Match the expanded forms of these words with the contracted forms.
Correct Answer:I will,I'll

I'll

Correct Answer:I am,I'm

I'm

Correct Answer:I have,I've

I've

Q4.
Select the plural nouns.
Correct answer: pens
Correct answer: pots
bus
cat
Correct answer: dogs
Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'I carnt wait to see you.'
cant
cant'
Correct answer: can't
ca'nt
Q6.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'This is Sams favourite game.'
Sams'
Correct answer: Sam's
Sa'ms

6 Questions

Q1.
What are the purposes of apostrophes?
Correct answer: to show contraction
to mark items in a list
Correct answer: to show possession
to show the end of a sentence
Q2.
Match the expanded forms of these words to their contractions.
Correct Answer:I'm,I am

I am

Correct Answer:don't,do not

do not

Correct Answer:she's,she is

she is

Q3.
Match the phrases with the correct apostrophes for possession.
Correct Answer:the book belonging to Sam,Sam's book

Sam's book

Correct Answer:the drink belonging to Andeep,Andeep's drink

Andeep's drink

Correct Answer:the bag belonging to Aisha,Aisha's bag

Aisha's bag

Q4.
Which sentence shows the apostrophe used correctly?
I think its nearly bedtime.
Correct answer: It's time to go to bed.
The dog wanted to eat it's bone.
Q5.
Which phrase shows the apostrophe used correctly?
dogs' and cats
Aishas bag'
Correct answer: Mum's phone
Q6.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'The cat is licking itz fur.'
itz
Correct answer: it's
its