Year 7
Year 7

Introduction to Poetry: Imagery

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce imagery and explore how imagery is used to create meaning in poetry.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of the following statements about poetry is NOT true?
Poems are structured into patterns.
Poems do not follow the normal rules of grammar.
Correct answer: Poems must include rhyme.
Poems use figurative language to create powerful pictures in the reader’s mind.
Q2.
Which of these statements correctly explains what a stanza is?
A stanza is a type of figurative technique.
A stanza is a type of punctuation in a poem.
Correct answer: A stanza is another word for a verse in a poem.
A stanza is another word for the title of a poem.
Q3.
Which of these is true about stanzas?
Correct answer: Each poet will use stanzas in different ways to help create meaning for their reader.
Every stanza in every poem is the same.
Poems always have a mixture of long and short stanzas.
Stanzas must have five lines.
Q4.
Finish this sentence: Some poems have stanzas of equal length called...
Equal stanzas.
Irregular stanzas.
Quirky stanzas.
Correct answer: Regular stanzas.
Q5.
Finish this sentence: Some poems have a mixture of long and short stanzas called...
Equal stanzas.
Correct answer: Irregular stanzas.
Quirky stanzas.
Regular stanzas.
Q6.
Which of these is true about stanzas?
Correct answer: Often stanza length and organisation is linked to the big ideas and emotions in poetry.
Only irregular stanzas are linked to big ideas and emotions in poetry.
Only regular stanzas are linked to big ideas and emotions in poetry.
Stanza length and organisation is never linked to the big ideas and emotions in poetry.

6 Questions

Q1.
Which of these is the correct definition of imagery?
Imagery is a form of poetry
Imagery is the name for the verses in a poem.
Imagery is when you described one thing as being like another using like or as.
Correct answer: Imagery means words that a writer uses to paint a strong picture in the reader’s mind.
Q2.
Which of these is true about imagery?
It is used by writers to confuse their readers.
Correct answer: It is used by writers to express big ideas and emotions.
It is used by writers who don't want to express big ideas and emotions.
Q3.
Which of these is a type of imagery?
Fact
Correct answer: Simile
Statistic
Q4.
Identify the metaphor from the quotations below
'As fair art thou, my bonny lass'.
Correct answer: 'I can love thee still, my dear, / Till a’ the seas gang dry'.
'My love’s like the melody'
'Oh my love’s like a red, red rose,'.
Q5.
Identify the simile from the quotations below
'As fair art thou, my bonny lass'.
'I can love thee still, my dear, / Till a’ the seas gang dry'.
'I will come again, my love / Though ‘twere ten thousand mile'.
Correct answer: 'My love’s like the melody'
Q6.
Which of these sentences best summarises the emotions expressed in the poem 'A Red, Red Rose'.
The poem is about the difficulties people face when in love.
This poem is about how how lonely and sad being in love can be.
This poem is about how much the poet likes roses.
Correct answer: This poem is about the deep and everlasting love the speaker feels for their partner.