Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing 'Search for My Tongue'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse the imagery in 'Search for My Tongue' and link this with the theme of pride.

      Key learning points

      1. 'Search for My Tongue' shows the importance of language in shaping our identity.
      2. Initially, Bhatt fears she has lost her mother tongue, Gujarati, after immigrating to America.
      3. Bhatt then finds her mother tongue again, writing the second stanza in Gujarati.
      4. Bhatt ends the poem showing great pride in her ability to still speak her mother tongue.
      5. Bhatt uses plant imagery in the poem to reflect the power of one's native language.

      Keywords

      • Belonging - feeling happy or comfortable as part of a group

      • Immigrant - a person who has come to a different country to live there permanently

      • Pride - a feeling of pleasure or satisfaction because of something you have achieved, possess or are part of

      Common misconception

      Students may misconceive what the phrase "my tongue" means initially.

      Explain the figurative language involved in the phrase "my tongue" and the link to language.

      Teacher tip

      If any of your students are multi-lingual, encourage them to talk about their personal connections to the poem when reading it.

      Equipment

      You will need a copy of 'Search for My Tongue' by Sujata Bhatt for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is imagery?

      comparing one thing to another using the words 'like' or 'as'
      Correct answer: the use of words or figurative language to create vivid pictures
      when two words begin with the same sound

      Q2.
      What does to 'rot' mean?

      to flourish
      to get stronger
      Correct answer: to decay and break down

      Q3.
      The phrase 'mother tongue' refers to ...

      the organ inside your mouth.
      Correct answer: your native language.
      the language your family speaks.

      Q4.
      What connects all of the following words: 'bud', 'grow', 'blossom', 'root'?

      food
      Correct answer: plants
      domestic life

      Q5.
      Which word means 'speaking more than one language'?

      monolingual
      Correct answer: multilingual
      literate

      Q6.
      What does 'immigration' mean?

      to move to another country temporarily
      to flee a country
      Correct answer: to move to a different country permanently

      6 Questions

      Q1.
      What is interesting about the second stanza in 'Search for My Tongue'?

      it is set in the past
      it is written in sentence fragments
      Correct answer: it is written in Gujarati

      Q2.
      What does the image of the mother tongue rotting in 'Search for My Tongue' suggest?

      the mother tongue is strong
      the mother tongue is fighting to come back
      Correct answer: the mother tongue is no longer valued

      Q3.
      What imagery is used throughout 'Search for My Tongue'?

      auditory
      bestial
      Correct answer: plant

      Q4.
      What feeling is present in the first stanza of 'Search for My Tongue'?

      pride
      Correct answer: fear
      jealousy

      Q5.
      How does Bhatt show pride in her identity and heritage in 'Search for My Tongue'?

      Correct answer: she writes in her mother tongue
      Correct answer: she talks of her mother tongue blossoming
      she writes two stanzas in English
      she describes her country vividly using sensory language

      Q6.
      The image of the mother tongue blossoming in 'Search for My Tongue' could reflect ...

      how the mother tongue is no longer useful
      how the mother tongue outgrows Bhatt
      Correct answer: how Bhatt experiences rebirth after reclaiming her identity through language

      To help you plan your 7 English lesson on: Analysing 'Search for My Tongue', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...