Year 9

Approaching pre-1900 unseen fiction texts

Year 9

Approaching pre-1900 unseen fiction texts

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be looking at how to approach pre-1900 unseen non-fiction texts by reading Isabella Bird's 'The Bazaars of Baghdad - Journeys in Persia and Kurdistan' . We will be using a strategy to work through the text systematically, tracing what we are told (events) and how the writer feels about them (attitude / thoughts). We will also be moving from a 'literal' understanding of the text to thinking about the 'big picture' meanings that a text has to offer - what does it tell us about mankind or human nature?

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Where was Christopher Ondaatje born?
Ghana
India
Kenya
Correct answer: Sri Lanka
Q2.
What does a 'philanthropist' do?
advises you on your diet
Correct answer: gives donations to others
is a type of surgeon
is an explorer
Q3.
When Ondaatje went to Canada, he had virtually no money or savings. True or false?
false
Correct answer: true
Q4.
Which event did Ondaatje take part in during the 1964 Olympics?
cross country slalom
figure skating
Correct answer: four man bob-sled
three man bob-sled
Q5.
What does the word 'urban' mean in the context of our extract? Select the correct definition.
Others
relating to a residential area outside of a town or city
Correct answer: relating to or characteristic of a built-up town or city
relating to or characteristic of a village or countryside
relating to popular dance music

5 Questions

Q1.
What is a bazaar?
a type of boat
Correct answer: a type of market
a type of person
a unusual event
Q2.
What fascinated Isabella Bird the most about the Arab women?
their face coverings
their long hair
their shoes
Correct answer: their tattoos
Q3.
All of the bazaars are indoors - true or false?
false
Correct answer: true
Q4.
Which word is the best synonym for 'squalid'?
dark
Correct answer: filthy
old
sterile
Q5.
What is a 'labyrinth'? Select the most appropriate definition.
Correct answer: a network of passages
a religious text
a type of cloth covering
an type of old-fashioned jug