Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Describe what you have: speaking in sentences

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say sentences in French to describe what I or others have.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Adjectives must agree with the noun they describe in French. They can be either masculine or feminine.
      2. Regular feminine adjectives add an -e: 'une voiture lente'. This is a SFe (silent final e).
      3. In English, adjectives come before the noun: 'a grey bike'.
      4. In French, most adjectives go after the noun: 'un vélo gris'. These are called postnominal adjectives.
      5. The adverb 'très' means very. It goes between the noun and the adjective in French: 'un vélo très gris'.

      Keywords

      • SFe - silent final e at the end of a word

      • Postnominal adjective - adjective which comes after the noun in French, e.g. 'un vélo gris'

      • Avoir - French infinitive verb meaning 'to have, having'

      • -er verb - a regular verb which has an infinitive form ending in -er

      Common misconception

      The adjective 'cher' simply adds an -e in the feminine form.

      The adjective 'cher' does add an -e in the feminine form, but there is an additional change as the first e changes to è in the feminine form: 'chère'.

      Teacher tip

      If you can, hand out real dice to students to use during the speaking activity, in addition to the dice on the screen.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:facile,easy

      easy

      Correct Answer:différent,different

      different

      Correct Answer:lent,slow

      slow

      Correct Answer:normal,normal

      normal

      Correct Answer:rapide,fast

      fast

      Correct Answer:amusant,fun, funny

      fun, funny

      Q2.
      Order the words to say 'you have a very fast car'.

      1 - Tu
      2 - as
      3 - une
      4 - voiture
      5 - très
      6 - rapide.

      Q3.
      Which of these noun phrases have an 'e final silencieux'?

      un chat amusant_
      un lapin intéressant_
      Correct answer: une souris blanch_
      le vélo lent_
      Correct answer: la voiture chèr_

      Q4.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:chanter,to sing, singing

      to sing, singing

      Correct Answer:répéter,to repeat, repeating

      to repeat, repeating

      Correct Answer:regarder,to watch, watching

      to watch, watching

      Correct Answer:porter,to wear, wearing

      to wear, wearing

      Correct Answer:écouter,to listen, listening

      to listen, listening

      Correct Answer:parler,to speak, speaking

      to speak, speaking

      Q5.
      Translate into English 'tu chantes une chanson française'.

      Correct Answer: You sing a French song., You are singing a French song.

      Q6.
      Translate into French 'I am wearing your funny hat'.

      Correct Answer: Je porte ton chapeau amusant.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words is an adverb?

      mais
      Correct answer: très
      le
      regarder
      uniforme

      Q2.
      Which of these noun phrases is incorrect?

      un film intéressant
      une maison chère
      Correct answer: une peluche vert
      un livre amusant
      un vélo rapide

      Q3.
      Order these words to say 'a funny cuddly toy and a grey t-shirt'.

      1 - une
      2 - peluche
      3 - amusante
      4 - et
      5 - un
      6 - t-shirt
      7 - gris.

      Q4.
      Translate into English 'I prefer the expensive house'.

      Correct Answer: Je préfère la maison chère.

      Q5.
      'J'ai ta chose importante'. Which of these translations is correct?

      Correct answer: I have your important thing.
      You have my important thing.
      You are my important thing.
      I am your important thing.
      Correct answer: I am having your important thing.

      Q6.
      Translate into French 'he likes a different present'.

      Correct Answer: Il aime un cadeau différent.

      To help you plan your 4 French lesson on: Describe what you have: speaking in sentences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...