Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mother's day in 'la Francophonie': 'mon', 'ma' and 'ton', 'ta'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use possessive adjectives in French to describe preparations for 'la fête des mères'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The letter c is soft before the letters e and i. It is hard before the letters a, o and u.
      2. The letter ç (c cedilla) makes a soft sound before a, o and u.
      3. The pronouns il and elle can be translated as it in French, as every French noun has a gender.
      4. Possessive adjectives have masculine forms 'mon' and 'ton' and feminine forms 'ma' and 'ta'.

      Keywords

      • [c/ç] - pronounced as in 'ici'

      • Il - pronoun meaning 'he' or 'it'

      • Elle - pronoun meaning 'she' or 'it'

      • Mon, ma - masculine and feminine forms of the possessive adjective 'my'

      • Ton, ta - masculine and feminine forms of the possessive adjective 'your'

      Common misconception

      There is one form of the possessive adjective 'my' in French, as in English.

      There are two forms of the possessive adjective 'my' in French: 'mon' (masculine) and 'ma' (feminine).

      Equipment

      Dice

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'la' mean in French?

      a or an
      Correct answer: the (feminine)
      the (masculine)
      some
      to

      Q2.
      Match the French words to their English meaning

      Correct Answer:donner,to give

      to give

      Correct Answer:préparer,to prepare

      to prepare

      Correct Answer:trouver,to find

      to find

      Correct Answer:des,some

      some

      Correct Answer:combien,how much/ how many

      how much/ how many

      Correct Answer:à,to / at

      to / at

      Q3.
      Order the words to make a correct French sentence.

      1 - le
      2 - garçon
      3 - est
      4 - mon
      5 - frère

      Q4.
      What do the French pronouns 'il' and 'elle' mean in English when talking about things not people?

      Correct Answer: it

      Q5.
      What is 'La Francophonie'?

      a festival in France
      a French city
      Correct answer: a group of countries where many people speak French
      a type of French food.

      Q6.
      Match people to the correct French word

      Correct Answer:sister,sœur

      sœur

      Correct Answer:father,père

      père

      Correct Answer:mother,mère

      mère

      Correct Answer:brother,frère

      frère

      5 Questions

      Q1.
      Which if these words are feminine?

      Correct answer: mère
      frère
      Correct answer: sœur
      père

      Q2.
      Which sentence is correct?

      Mon mère est gentille.
      Ma frère est drôle.
      Ton sœur est sympa.
      Correct answer: Ta sœur est drôle.

      Q3.
      Fill inb the gap to say 'my (male) teacher' : professeur

      Correct Answer: mon

      Q4.
      Which words have a soft 'c' sound like [s]?

      comment
      Correct answer: ça
      curieux
      Correct answer: garçon

      Q5.
      In the sentence 'Elle est professeure', what does 'elle' mean?

      Correct Answer: she

      To help you plan your 4 French lesson on: Mother's day in 'la Francophonie': 'mon', 'ma' and 'ton', 'ta', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...