Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What do you have? 'J'ai' and 'tu as'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask questions using intonation and ‘tu as’ to find out what somebody has.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The ‘e’ at the end of a word in French makes no sound, it is a SFe (silent final e).
      2. J’ai means I have and tu as means you have. These are singular forms of the verb avoir.
      3. Ask a question in French by raising your voice at the end of a statement. This is called an intonation question.
      4. An intonation question is a closed question. The answer can be either oui (yes) or non (no).

      Keywords

      • SFe - silent e at the end of a word

      • Avoir - French infinitive verb meaning ‘to have’

      • J’ai - French verb meaning ‘I have’

      • Tu as - French verb meaning ‘you have’

      • Intonation - the rise and fall of the voice when speaking

      Common misconception

      The 'e' at the end of a word in French is pronounced.

      The 'e' at the end of a word in French is silent, it is an SFe (silent final 'e'), e.g. 'timide'.

      Teacher tip

      Use some tangible objects to support the children physically and visually for when practising conversing with their partner about they do and/or don't have.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:bateau,boat

      boat

      Correct Answer:vélo,bicycle

      bicycle

      Correct Answer:train,train

      train

      Correct Answer:car,coach

      coach

      Correct Answer:voiture,car

      car

      Correct Answer:avion,airplane

      airplane

      Q2.
      Match the English to the French.

      Correct Answer:tortoise,tortue

      tortue

      Correct Answer:cat,chat

      chat

      Correct Answer:horse,cheval

      cheval

      Correct Answer:dog,chien

      chien

      Correct Answer:rabbit,lapin

      lapin

      Correct Answer:fish,poisson

      poisson

      Q3.
      What does the verb conjugation 'tu as' mean?

      you are
      I am
      I have
      Correct answer: you have
      he has

      Q4.
      'Il a un stylo mais j' une livre'. Which form of the verb 'avoir' best completes this sentence?

      as
      Correct answer: ai
      a
      ons
      avoir

      Q5.
      'Tu as un stylo?'. What is the correct translation for this question.

      Correct Answer: Do you have a pen?, have you got a pen?, do you have a pen?

      Q6.
      Translate for 'do you have a cat?'.

      Correct Answer: Tu as un chat?, est-ce que tu as un chat ?, as-tu un chat?

      5 Questions

      Q1.
      Which of these words have a silent final 'e'?

      port
      Correct answer: timide
      café
      Correct answer: carte
      supermarché

      Q2.
      Which of these is an intonation question?

      Où habites-tu?
      Quelle heure est-il?
      Quel âge as-tu?
      Correct answer: Tu as une peluche?
      Comment tu t'appelles?

      Q3.
      Match the parts of the verb 'avoir' to the English.

      Correct Answer:tu as,you have, are having

      you have, are having

      Correct Answer:avoir,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:elle a,she has, is having

      she has, is having

      Correct Answer:j'ai,I have, having

      I have, having

      Correct Answer:nous avons,we have, are having

      we have, are having

      Correct Answer:il a,he has, is having

      he has, is having

      Q4.
      Complete the following intonation question ' as une chaise?'

      Correct Answer: 'tu'

      Q5.
      Translate 'I have a cat and you have a lion'. Use 'tu' to mean 'you'

      Correct Answer: J'ai un chat et tu as un lion.

      To help you plan your 4 French lesson on: What do you have? 'J'ai' and 'tu as', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...