Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Friendship: plural definite article 'les'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give my opinion in French using the plural definite article 'les'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC (sound-symbol correspondence) [r] is pronounced as in 'rue'.
      2. 'Please' in French is 's'il te plait' or 's'il vous plait', thank you is 'merci'.
      3. Use 's'il te plait' with family and friends your own age and 's'il vous plait' with adults outside of your family.
      4. The plural definite article (the) is 'les'. There is a liaison after 'les' with plural nouns that begin with a vowel.
      5. When giving an opinion about something in French, we often use the definite article: le, la, l’, les: j'adore les chats.

      Keywords

      • [r] - pronounced as in 'rue'

      • Definite article - used before a noun to indicate that the noun refers to a specific person, place, thing; the

      • Le, la, les, l' - definite article 'the' in the masculine, feminine and plural forms, and when used before a vowel

      • Plural noun - a word that refers to more than one person, place, thing, or idea, often adding an -s: le chat - les chats

      Common misconception

      Like in English, there is just one way of saying 'please' in French.

      There are in fact two ways to say 'please' in French. Use 's'il te plait' with friends, family and people your own age and use 's'il vous plait' with adults outside of your family.

      Teacher tip

      Ask pupils to continue using 's'il te plait', 's'il vous plait' and 'merci' with friends and family throughout the rest of their day.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'J'aime beaucoup __________ poires.' Which word completes this sentence?

      le
      la
      l'
      Correct answer: les
      des

      Q2.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:le vélo,bicycle
      Correct Answer:la voiture,car
      Correct Answer:l'avion,plane
      Correct Answer:le bateau,boat
      Correct Answer:le car,coach
      Correct Answer:le train,train

      Q3.
      Which of these words have a liaison?

      Correct answer: les écoles
      les sacs
      les règles
      Correct answer: les hôtels
      les photos

      Q4.
      Order the numbers from smallest to biggest.

      1 - un
      2 - trois
      3 - cinq
      4 - sept
      5 - neuf
      6 - onze
      7 - douze

      Q5.
      Order the words to say 'she loves cute dogs but she hates cats'.

      1 - elle adore
      2 - les chiens
      3 - mignons
      4 - mais
      5 - elle
      6 - déteste
      7 - les chats

      Q6.
      'He prefers loud music.' Translate this sentence into French.

      Correct Answer: Il préfère la musique forte

      6 Questions

      Q1.
      'J'adore ma __________, qui est très intelligente.' Which word completes this sentence?

      pomme
      homme
      frère
      Correct answer: femme
      Correct answer: cousine

      Q2.
      'Maman, est-ce je peux avoir de l'argent, __________?' Which word completes this sentence?

      merci
      Correct answer: s'il te plait
      s'il vous plait
      salut
      au revoir

      Q3.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:bleu,blue
      Correct Answer:rouge,red
      Correct Answer:vert,green
      Correct Answer:rose,pink
      Correct Answer:blanc,white
      Correct Answer:orange,orange

      Q4.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:aimer,to like, to love
      Correct Answer:préférer,to prefer, preferring
      Correct Answer:détester,to hate, hating
      Correct Answer:adorer,to love, to adore
      Correct Answer:écrire,to write, writing
      Correct Answer:écouter,to listen, listening

      Q5.
      'Tu détestes les pommes vertes.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: You hate green apples, You hate the green apples

      Q6.
      'I like to watch a film alone.' Translate this sentence into French.

      Correct Answer: J'aime regarder le film seul, J'aime regarder le film seule

      To help you plan your 4 French lesson on: Friendship: plural definite article 'les', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...