Year 2

How are cities and villages different to live in?

In this lesson we will be thinking all about the different experiences people have living in villages, towns and cities. How might life be similar? How might it be different?

Year 2

How are cities and villages different to live in?

In this lesson we will be thinking all about the different experiences people have living in villages, towns and cities. How might life be similar? How might it be different?

Lesson details

Key learning points

  1. Where do people live across the globe?
  2. How life is different for people living in cities and villages

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Approximately how many people live on the planet today?
Correct answer: 8 billion
8 million
8 trillion
8,000
Q2.
Which of these settlement types is the biggest?
Correct answer: City
Town
Village
Q3.
Which of these areas would you most likely find within a city
Correct answer: A commercial area
A lake
A theme park
Farmland
Correct answer: Residential areas
Q4.
New York City uses a 'block' system for its streets.
False
Correct answer: True
Q5.
Which of these countries has the most people living in it?
Australia
Correct answer: China
India
The USA
Q6.
New York City is in South America.
Correct answer: False
True

7 Questions

Q1.
What is the population of China?
Correct answer: About 1.4 billion people
About 1.4 million people
About 14 billion people
About 140 million people
Q2.
All places around the world have the same natural resources nearby.
Correct answer: False
True
Q3.
What type of settlement pattern is this?
An image in a quiz
Dispersed
Isolated
Linear
Correct answer: Nuclear
Q4.
What is the minimum population for a city to be considered a megacity?
1 billion people
1 million people
Correct answer: 10 million people
25 million people
Q5.
There can be some similarities between living in a city and living in a village.
False
Correct answer: True
Q6.
What type of settlement pattern is this?
An image in a quiz
Dispersed
Isolated
Correct answer: Linear
Nuclear
Q7.
What type of settlement pattern is this?
An image in a quiz
Correct answer: Dispersed
Isolated
Linear
Nuclear