Year 2

What affects where people live?

In this lesson we will be learning all about the natural features of a place that might determine where people choose to settle. You will even have the chance to design your own ideal settlement!

Year 2

What affects where people live?

In this lesson we will be learning all about the natural features of a place that might determine where people choose to settle. You will even have the chance to design your own ideal settlement!

Lesson details

Key learning points

  1. What makes a good location for a settlement
  2. What makes a bad location for a settlement
  3. What the ideal location for a settlement might be

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of these is in order from smallest to largest?
City, Village, Town
Town, City, Village
Correct answer: Village, Town, City
Q2.
Which of these settlements is most likely to have a large tram system.
Correct answer: City
Town
Village
Q3.
What is the approximate population of the world?
160,000
70 million
Correct answer: 8 billion
8 million
Q4.
Which of these places has not been permanently settled in by humans?
Correct answer: Antarctica
China
India
Russia
Q5.
The number of people living in cities is increasing all of the time.
False
Correct answer: True

6 Questions

Q1.
Which of these are natural resources that might make humans settle in a location? (Choose three)
Active volcanoes
Cold weather
Desert
Earthquakes
Correct answer: Fresh water nearby
Large predators
Correct answer: Rocks
Correct answer: Trees
Q2.
What is the population of China?
Correct answer: About 1.4 billion people
About 1.4 million people
About 14 billion people
About 140 million people
Q3.
True or false? All places around the world have the same natural resources nearby.
Correct answer: False
True
Q4.
Which of the following settlements is the smallest?
City
Town
Correct answer: Village
Q5.
Which of the following settlements is the largest?
Correct answer: City
Town
Village
Q6.
Skara Brae had a lake nearby.
False
Correct answer: True