Year 6

How successful was the policy of peaceful co-existence?

Year 6

How successful was the policy of peaceful co-existence?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about some of the 'hot flashes' during the Cold War, including the Korean War, the Cuban Missile Crisis and the war in Vietnam.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which year did the first World War start?
1911
Correct answer: 1914
1918
1939
Q2.
Which year did the Second World War start?
1918
Correct answer: 1939
1945
1949
Q3.
What is usually considered to be the spark that began the First World War?
The alliances across Europe.
Correct answer: The assassination of Archduke Franz Ferdinand.
The invasion of Poland.
The unification of Germany.
Q4.
Which year did the Second World War end?
1918
1939
Correct answer: 1945
1949
Q5.
Which year did the First World War end?
1911
1914
Correct answer: 1918
1939

5 Questions

Q1.
Who was president of the United States when the Korean War began?
Franklin D Roosevelt
Correct answer: Harry Truman
John F Kennedy
Woodrow Wilson
Q2.
Stalin kept to the agreement of the Yalta conference, and allowed free elections in countries in Eastern Europe.
Correct answer: False
True
Q3.
How many Soviet observation towers were built along the Berlin Wall?
10
100
Correct answer: 186
1860
Q4.
Why did the USA perceive a threat when the USSR sent ships to Cuba in 1962?
Cuba has lots of oil and other valuable natural resources.
Cuba was an important ally of the USA.
The ships were carrying lots of Soviet soldiers.
Correct answer: They were carrying Soviet missiles which could reach the USA.
Q5.
The Vietnam War was popular amongst the American people and is generally regarded as a success.
Correct answer: False
True