Year 6

Why did the USSR and communism collapse in Eastern Europe?

Year 6

Why did the USSR and communism collapse in Eastern Europe?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how the USSR gradually collapsed. This will include studying the Soviet-Afghanistan War, as well as the last leader of the USSR, Mikhail Gorbachev, and the reforms that he brought in.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Between 1950 and 1990 the USA and the USSR both...
Destroyed all of their nuclear weapons.
Hugely decreased their stockpiles of nuclear weapons.
Correct answer: Hugely increased their stockpiles of nuclear weapons.
Kept around the same number of nuclear weapons.
Q2.
In which year did Stalin die?
1945
Correct answer: 1953
1955
1961
Q3.
Which event led to the USA joining the Second World War?
The annexation of Austria-Hungary.
Correct answer: The attacks on Pearl Harbour.
The invasion of Poland.
The sinking of the Lusitania.
Q4.
Who was the US president when the Berlin wall was built?
Dwight D. Eisenhower
Harry Truman
Correct answer: John F Kennedy
Ronald Reagan
Q5.
The Cuban missile crisis ended without any direct attacks from either the USA or the USSR.
False
Correct answer: True

7 Questions

Q1.
Who was the final leader of the Soviet Union?
Joseph Stalin
Leonid Brezhnev
Correct answer: Mikhail Gorbachev
Q2.
The Soviet Union successfully defeated the mujahideen during the war in Afghanistan.
Correct answer: False
True
Q3.
In which year was the Berlin Wall brought down?
1988
Correct answer: 1989
1990
1991
Q4.
Which reforms did Mikhail Gorbachev bring in once he became leader of the Soviet Union? Select 5 answers.
Correct answer: Allowed some private trade amongst individuals.
Correct answer: Ended the war in Afghanistan.
Correct answer: Forbade the Red Army from interfering in elections in Eastern Europe.
Interfered in elections in Eastern Europe using the Red Army to ensure communist victories.
Correct answer: Met with western leaders.
Refused to meet with western leaders.
Correct answer: Removed some restrictions on freedom of information, including allowing some foreign media to be broadcast in the USSR.
Restricted freedom of information, including all foreign media.
Sent more troops to Afghanistan.
Q5.
What was Mikhail Gorbachev's role?
Correct answer: General Secretary of the Soviet Union
President of the United States of America.
Prime Minister of the United Kingdom
Q6.
What was Ronald Reagan's role?
General Secretary of the Soviet Union
Correct answer: President of the United States of America.
Prime Minister of the United Kingdom
Q7.
What was Margaret Thatcher's title?
General Secretary of the Soviet Union
President of the United States of America.
Correct answer: Prime Minister of the United Kingdom