Year 6

To write an essay about the First and Second World Wars (Part 2)

Year 6

To write an essay about the First and Second World Wars (Part 2)

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be finishing our essay. This will give you the opportunity to review all of our learning so far and organise your knowledge into a long piece of writing, answering a big question about this fascinating and horrifying period of history.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Countries in the south east of Europe are known as:
Baltics
Scandinavia
Correct answer: The Balkans
Tropics
Q2.
Germany and France share a border.
False
Correct answer: True
Q3.
Approximately how many British soldiers died on the first day of the Battle of the Somme?
2 million
2,000
Correct answer: 20,000
200
Q4.
What is the name of the territory that Prussia took from France in the Franco-Prussian war, and then France took back in the Treaty of Versailles?
Correct answer: Alsace-Lorraine
Belgium
Bosnia
The Rhineland
Q5.
Hitler became Chancellor of Germany in which year?
1918
1924
Correct answer: 1933
1939

5 Questions

Q1.
The Wall Street Crash occurred in which year?
1918
1924
Correct answer: 1929
1933
Q2.
Hitler was sent to prison after trying to seize power of Germany in 1924.
False
Correct answer: True
Q3.
Throughout the 1930s, the economy in Germany
Correct answer: improved
stayed the same
worsened
Q4.
Hitler's foreign policy aims included:
Making a deal with Russia and invading all other European countries.
Uniting German speaking people, conquering France, paying reparations.
Correct answer: Uniting German speaking people, gaining Lebensraum, destroying the Treaty of Versailles.
Uniting German speaking people, making a deal with Britain, building strong borders.
Q5.
What was Hitler secretly doing during the 1930s
Building motorways
Correct answer: Building the army back up
Making an alliance with France
Making speeches