Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The outbreak of the Second World War

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recall some key information about the Second World War.

      Key learning points

      1. The Second World War broke out in 1939 when Nazi Germany invaded Poland.
      2. Having promised to defend Poland, Britain and France declared war on Nazi Germany.
      3. When war was declared, many men and women joined the armed forces.
      4. The war lasted six years and brought about significant changes for many people.
      5. The Second World War has been seen as a turning point because the changes it brought were decisive and permanent.

      Keywords

      • Nazi Germany - When Germany was governed by a group of people called the Nazis it was called Nazi Germany.

      • Poland - Poland is a country that lies between Germany and Russia.

      • Ration - When there is not enough of something, a ration is the small amount that each person is allowed to have equally.

      Common misconception

      Only British people fought for Britain during the Second World War.

      Highlight how millions of men and women from around the world helped the British armed forces.

      Teacher tip

      Using an atlas or globe to point out the countries discussed in relation to the students' own location will help to support geographical understanding.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In what year did World War I start?

      1912
      Correct answer: 1914
      1916
      1918

      Q2.
      What country did Britain declare war with during World War I?

      Correct Answer: Germany

      Q3.
      What name is World War I also called?

      The Long War
      Correct answer: The Great War
      The Empirical War

      Q4.
      In what year did World War I end?

      1916
      1917
      Correct answer: 1918
      1919

      Q5.
      In history, what does the term 'allies' often refer to?

      Correct answer: Countries that work together during wartime or conflict
      Countries that oppose other during wartime
      Countries that share the same leader, language and culture
      Countries that are next to each other on a map

      Q6.
      What was the British Empire?

      The group of countries, including Great Britain, ruled by America
      The group of countries in Europe, ruled by Great Britain
      Correct answer: The group of countries across different continents, ruled by Great Britain

      6 Questions

      Q1.
      When did Nazi Germany invade Poland?

      1st September, 1937
      1st September, 1938
      Correct answer: 1st September, 1939
      1st September, 1940

      Q2.
      On what date did Britain and France declare war on Nazi Germany?

      Correct Answer: 3rd September, 1939, 3.9.1939, 03/09/1939

      Q3.
      In which year did the Second World War end?

      1943
      1944
      Correct answer: 1945
      1946

      Q4.
      Which of these countries did some of the people who joined the British Armed Forces come from?

      Germany
      Correct answer: Australia
      America
      Correct answer: India
      Correct answer: South Africa

      Q5.
      Why did the government introduce food rationing during the Second World War?

      There was not enough money, so it allowed them to save money on food supplies.
      Correct answer: There was not enough food, so it allowed them to share it equally.
      There was too much food, so it allowed them to store it safely.

      Q6.
      When did food rationing end?

      1945
      1946
      1953
      Correct answer: 1954

      To help you plan your 6 history lesson on: The outbreak of the Second World War, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...