Year 6

Was the Treaty of Versailles fair?

Year 6

Was the Treaty of Versailles fair?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be learning about the peace treaty drawn up in Versailles by the Allies. We'll study the Big Three, and what their aims were following the defeat of Germany.

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
America entered the First World War in which year?
1914
1915
1916
Correct answer: 1917
Q2.
Which of these is the name of an artillery gun used by the German forces:
Big Ben
Correct answer: Big Bertha
Big Blitzer
Big Bowser
Q3.
What was the name given to the disease caused by men's feet rotting in the trenches due to water.
Green Foot
Pale Foot
Correct answer: Trench Foot
Trench Stench
Q4.
Approximately how many miles was the 'Western Front'?
4 miles
4,000 miles
40 miles
Correct answer: 400 miles
Q5.
Archduke Franz Ferdinand was heir to which throne?
Correct answer: Austria-Hungary
Bosnia
Serbia
The Ottoman Empire

5 Questions

Q1.
Which countries were members of the central powers?
France, Germany and the Ottoman Empire
France, Great Britain and Russia
Germany, Austria-Hungary and Russia
Correct answer: Germany, Austria-Hungary and the Ottoman Empire
Q2.
What did the Germans call the Treaty of Versailles?
The Death of Versailles
The Delightful Treaty
Correct answer: The Diktat of Versailles
The Dreadful Treaty
Q3.
How much did Germany have to pay the Allies in reparations?
Correct answer: 269 billion gold marks
269 gold marks
269 million gold marks
269,000 gold marks
Q4.
Germany was allowed to keep its fleet of submarines and airforce after the first world war.
Correct answer: False
True
Q5.
What was the name of the French Prime Minister during World War 1?
Charles De Gaulle
David Lloyd George
Correct answer: Georges Clemenceau
Woodrow Wilson