Year 5

Extended Writing: What were the achievements of the Ancient Greeks?

In today's lesson, we will be writing an essay about the Ancient Greeks. We will write about their greatest achievements and how these have an impact to the present day. This lessons will give you a chance to apply everything that you have learnt in this unit!

Year 5

Extended Writing: What were the achievements of the Ancient Greeks?

In today's lesson, we will be writing an essay about the Ancient Greeks. We will write about their greatest achievements and how these have an impact to the present day. This lessons will give you a chance to apply everything that you have learnt in this unit!

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Extended piece of writing recalling and collating the content covered throughout the unit.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who is often referred to as the 'Father of Western philosophy'?
Aristotle
Plato
Correct answer: Socrates
Q2.
Which type of government is Athens best known for helping to develop?
Correct answer: Democracy
Monarchy
Tyranny
Q3.
The phrase "Let no one untrained in geometry enter" is best associated with which philosopher?
Aristotle
Correct answer: Plato
Socrates
Q4.
When were the first Ancient Olympics held?
76 BCE
766 BCE
776 AD
Correct answer: 776 BCE
Q5.
Baron Pierre de Coubertin founded the International Olympic Committee (IOC) which led to the first modern Olympics in 1896 AD. Where were these games held?
Correct answer: Athens
Olympia
Pella
Sparta

9 Questions

Q1.
Who are considered to be the first great Greek civilization?
Correct answer: Minoans
Myceneans
Spartans
Q2.
How many seas is modern day Greece surrounded by?
1
2
Correct answer: 3
Q3.
Which Persian king invaded the Greek mainland in 492 BCE?
Correct answer: King Darius I
King Xerxes
Q4.
After Cleisthenes reforms introduced democracy in Athens, which institution was in charge of the everyday running of government?
Correct answer: The Boule (Council)
The Dikasteria (Courts)
The Ekklesia (Assembly)
Q5.
How many Olympian Gods were there?
10
11
Correct answer: 12
13
Q6.
Which Ancient Greek god was considered to be the ruler of the Underworld?
Athena
Correct answer: Hades
Poseidon
Zeus
Q7.
Which Ancient Greek philosopher was tried and executed for 'corrupting' the minds of Athenians?
Aristotle
Plato
Pythagoras
Correct answer: Socrates
Q8.
Who won the Peloponnesian Wars?
Athens
Correct answer: Sparta
Q9.
In which year did Alexander the Great die?
313 BCE
Correct answer: 323 BCE
332 BCE