Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The most significant legacy of Ancient Greece

      Lesson details

      Learning outcome

      I can suggest which legacies of Ancient Greece are the most significant.

      Key learning points

      1. Historians sometimes use criteria to judge the significance of events, developments or people’s actions.
      2. These include: how many people were affected; how well remembered it has been; how long lasting the effects were.
      3. Other criteria might be: how were people’s lives affected; who has been affected?
      4. A good argument about the most significant legacy of Ancient Greece is likely to use some of these criteria.
      5. A good argument about the most significant legacy of Ancient Greece will use knowledge from across this unit.

      Keywords

      • Significant - in the study of history, something of great importance, that people have chosen to study is significant

      • Criteria - criteria are the measures by which people judge things

      • Judgement - a decision made by an individual person or group of people that is reached using certain factors or criteria

      • Legacy - a legacy is the long-lasting impact of historical events, actions, a person or group of people

      Common misconception

      That there is categorically one thing that can be considered the most significant legacy.

      Significance differs according to perspective and context. Something that is of great significance to one person may be of little significance to another, it all depends on the criteria that it is being judged against.

      Teacher tip

      Split the class into two. Give each team one aspect each that they will argue is the most significant legacy of Ancient Greece. Each team should plan and prepare their arguments, using knowledge from this unit. Then hold a debate between the two teams, and have a vote to decide the winning legacy.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its correct meaning.

      Correct Answer:influence ,a thing or person that has an affect on others

      a thing or person that has an affect on others

      Correct Answer:legacy,things that are passed down from people who came before us

      things that are passed down from people who came before us

      Q2.
      Complete the sentence. Greek is one of the languages in the world.

      Correct Answer: oldest, Oldest

      Q3.
      Which are some of the ways in which we can see the influence of the Greek language on the English language?

      Correct answer: looking at the beginning of words (prefixes)
      looking at the main part of words (roots)
      looking at the names of the letters
      Correct answer: looking at the ends of words (suffixes)

      Q4.
      Complete the sentence: The style and design of features in buildings is called .

      Correct Answer: architecture, Achitecture

      Q5.
      What was the main reason for why Ancient Greek temples were often the grandest and biggest buildings in the city?

      Correct answer: To please the gods and goddesses
      To show off the ruler's wealth
      To celebrate the architectural style
      To allow lots of people to worship at once

      Q6.
      Which of the below are distinctive features of Greek architecture?

      mosaics and tiled roofs
      arches and domes
      Correct answer: columns and friezes
      turrets and parapets

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its correct historical meaning.

      Correct Answer:significant,something of great importance, that people have chosen to study

      something of great importance, that people have chosen to study

      Correct Answer:criteria,the measures by which people judge things

      the measures by which people judge things

      Correct Answer:judgement,a decision made by an individual person or group of people

      a decision made by an individual person or group of people

      Q2.
      Complete the sentence: Part of the job of a historian is to consider how they think events of the past are.

      Correct Answer: significant, Significant

      Q3.
      Which statements are correct about how significance is judged by historians?

      There is one most significant legacy, agreed by all historians.
      Correct answer: Historians' opinions about significance differ depending on their view.
      Correct answer: Significance depends on what criteria historians are using.
      The criteria historians use can only ever be based on factual evidence.

      Q4.
      Match the Ancient Greek legacy to the impact it has had on our lives today.

      Correct Answer:mythology,has given us some of the most incredible stories ever told

      has given us some of the most incredible stories ever told

      Correct Answer:philosophy,has taught us to think more deeply about life and the world

      has taught us to think more deeply about life and the world

      Correct Answer:democracy,has influenced the way many countries govern today

      has influenced the way many countries govern today

      Q5.
      What began in Ancient Greece and is still celebrated today?

      The Commonwealth Games
      Correct answer: The Olympic Games
      The World Cup
      The Paralympic Games

      Q6.
      How many speakers still use the Greek language today?

      approximately 1 million speakers
      approximately 3 million speakers
      Correct answer: approximately 13 million speakers
      approximately 31 million speakers

      To help you plan your 4 history lesson on: The most significant legacy of Ancient Greece, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...