Year 3

How did the Shang Dynasty end?

In this lesson, we will be learning all about the cruel and terrible King Zhou, and how the Shang Dynasty came to an end in ancient China.

Year 3

How did the Shang Dynasty end?

In this lesson, we will be learning all about the cruel and terrible King Zhou, and how the Shang Dynasty came to an end in ancient China.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. The achievements of the Shang Dynasty.
  2. The role of King Zhou in the end of the Shang Dynasty.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What was the name of the Emperor who married Fu Hao?
Cheng Tang
Jie
Tu Fang
Correct answer: Wu Ding
Q2.
The Shang Dynasty followed the Xia Dynasty.
False
Correct answer: True
Q3.
Which best describes Shangdi?
A great emperor
A military general
A minor God
Correct answer: A supreme deity
Q4.
Which tribe did Fu Hao defeat in battle?
Fu Hang
Fu Song
Fu Tang
Correct answer: Tu Fang
Q5.
How many cowrie shells was Fu Hao buried with?
6 million
Correct answer: 6,900
690
9 million

5 Questions

Q1.
What was the name of the last Emperor of the Shang Dynasty?
Daji
Wen
Wu Ding
Correct answer: Zhou
Q2.
What was the name of the archaeologist who discovered Fu Hao's tomb?
Cheng Tang
Shang Di
Wu Ding
Correct answer: Zheng Zhenxiang
Q3.
Emperor Tang was popular because he: (Tick ALL that apply):
Changed the religion of the Shang people.
Discovered how to make iron.
Correct answer: Gave poor families a gold coin.
Correct answer: Lowered taxes.
Correct answer: Offered to sacrifice himself for his people.
Q4.
What was the currency used by people during the Shang Dynasty
Bronze bars
Correct answer: Cowrie shells
Gold coins
Meat
Q5.
What was the name of the Dynasty that replaced the Shang Dynasty?
Han
Song
Xia
Correct answer: Zhou