Year 5

How were Shang people's beliefs similar and different to other people at the time?

In this lesson we will be learning about other civilisations from around the world at the same time as the Shang Dynasty. We'll think about some of the beliefs these different civilisations held, and how they are similar and different.

Year 5

How were Shang people's beliefs similar and different to other people at the time?

In this lesson we will be learning about other civilisations from around the world at the same time as the Shang Dynasty. We'll think about some of the beliefs these different civilisations held, and how they are similar and different.

Lesson details

Key learning points

  1. Place Shang religion in the context of the other world religions
  2. Explore the concept of polytheistic religions and compare to the religions of other early civilisations

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which two metals combine to make bronze?
Correct answer: copper
iron
jade
Correct answer: tin
Q2.
What did the Chinese do with oracle bones, before they discovered that they had ancient writing on them?
Correct answer: Ground them up and used them as medicine
Put them in museums
Studied them in universities
Threw them away
Q3.
"People in the Shang Dynasty never fought in battles or wars."
Correct answer: False
True
Q4.
Which of these social groups had the most land, power and money?
Correct answer: Noble class
Working class
Q5.
We have evidence that the Shang cooked in what?
A BBQ
Correct answer: A cauldron
A frying pan
A roasting tin

5 Questions

Q1.
Which civilisation was flourishing at about the same time as the Shang Dynasty?
Correct answer: Ancient Egypt
The Aztecs
The Romans
The Vikings
Q2.
When did the Shang Dynasty end?
Correct answer: 1066 BCE
1600 BCE
1600 CE
2500 BCE
Q3.
Ancestor veneration means
Believing that anyone can talk to their ancestors.
Correct answer: Showing great respect for members of your family who have died.
Worshipping natural objects like trees.
Worshipping the emperor as though they are a God.
Q4.
An Imperial Cult is
Believing that anyone can talk to their ancestors.
Showing great respect for members of your family who have died.
Worshipping natural objects like trees.
Correct answer: Worshipping the emperor as though they are a God.
Q5.
The Shang Dynasty was the only civilisation in the world that knew how to use Bronze in 1600 BCE
Correct answer: False
True