Year 6

What was life like for people in the Shang Dynasty?

In this lesson, we will learn all about what life was like for different people living in the Shang Dynasty. We will find out about the food they ate, the jobs they had, and how society was structured.

Year 6

What was life like for people in the Shang Dynasty?

In this lesson, we will learn all about what life was like for different people living in the Shang Dynasty. We will find out about the food they ate, the jobs they had, and how society was structured.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Play new resources video

Lesson details

Key learning points

  1. The social order of the Shang, including the nobility and the peasantry.
  2. How life was different for rich and poor people.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who was the last emperor of the Xia Dynasty?
Correct answer: a. Emperor Jie
b. Emperor Xie
c. Emperor Tang
d. Emperor Shang
Q2.
In what year did the Shang Dynasty begin?
1600 AD
Correct answer: 1600 BCE
2600 BCE
600 BCE
Q3.
“The evidence suggests Cheng Tang was a popular leader who looked after his people.”
False
Correct answer: True
Q4.
How do we know about the Shang dynasty? Tick ALL the correct boxes.
Correct answer: From bronze artefacts buried under ground.
From plastic artefacts buried underground.
Correct answer: From writing found on animal bones.
From writing found on parchment.
Q5.
What is the name of someone who learns about the past by digging up and studying artefacts?
Anthropologist
Correct answer: Archaeologist
Artist

5 Questions

Q1.
People in the Shang Dynasty thought that when the stars and planets lined up, it was a Mandate of Heaven, which meant:
A drought was coming
A great battle would happen
Correct answer: A new emperor was needed
Rains were coming
Q2.
In what year did the Shang Dynasty end?
Correct answer: 1066 BCE
1066 CE
1600 BCE
1600 CE
Q3.
What was the name of the river that the Shang civilisation was situated on?
The Brown River
The Orange River
The Red River
Correct answer: The Yellow River
Q4.
What was used as money during the Shang Dynasty?
bronze
Correct answer: cowrie shells
jade
oracle bones
Q5.
Which social class would a priest belong to?
Correct answer: Noble class
Working Class