Year 3

Who was Fu Hao?

In this lesson we will be learning all about Fu Hao, a peasant who rose to become a great priestess and general.

Year 3

Who was Fu Hao?

In this lesson we will be learning all about Fu Hao, a peasant who rose to become a great priestess and general.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. The role that Fu Hao played in the Shang Dynasty.
  2. What we can learn from a tomb.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which civilisation was flourishing at about the same time as the Shang Dynasty?
Correct answer: Ancient Egypt
The Aztecs
The Romans
The Vikings
Q2.
When did the Shang Dynasty end?
Correct answer: 1066 BCE
1600 BCE
1600 CE
2500 BCE
Q3.
Ancestor veneration means
Believing that anyone can talk to their ancestors.
Correct answer: Showing great respect for members of your family who have died.
Worshipping natural objects like trees.
Worshipping the emperor as though they are a God.
Q4.
An Imperial Cult is
Believing that anyone can talk to their ancestors.
Showing great respect for members of your family who have died.
Worshipping natural objects like trees.
Correct answer: Worshipping the emperor as though they are a God.
Q5.
The Shang Dynasty was the only civilisation in the world that knew how to use Bronze in 1600 BCE
Correct answer: False
True

5 Questions

Q1.
What was the name of the Emperor who married Fu Hao?
Cheng Tang
Jie
Tu Fang
Correct answer: Wu Ding
Q2.
The Shang Dynasty followed the Xia Dynasty.
False
Correct answer: True
Q3.
Which best describes Shangdi?
A great emperor
A military general
A minor God
Correct answer: A supreme deity
Q4.
Which tribe did Fu Hao defeat in battle?
Fu Hang
Fu Song
Fu Tang
Correct answer: Tu Fang
Q5.
How many cowrie shells was Fu Hao buried with?
6 million
Correct answer: 6,900
690
9 million