Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how the Anglo-Saxons and Vikings co-existed, how King Alfred defeated the Vikings and how England was divided.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
Where was the first Viking raid?
Iona
Jorvik
Correct answer: Lindisfarne
Q2.
Vikings believed they would go to Valhalla after their death.
False
Correct answer: True
Q3.
What weapons did Vikings mainly use? (select two)
Correct answer: Axe
Helmet
Shield
Correct answer: Sword

5 Questions

Q1.
When had the Vikings conquered all the kingdoms except Wessex?
Correct answer: 874 AD
875 AD
876 AD
Q2.
Who won the Battle of Edington?
King Aethelred
Correct answer: King Alfred
King Guthrum
Q3.
In the treaty who had to be baptised?
All Vikings
King Guthrum
Correct answer: King Guthrum and 30 chieftains
Q4.
Which parts of England was the Danelaw in?
North and West
Correct answer: North East and East
South and West
Q5.
How many main areas did the Vikings live in?
Five
Correct answer: Three
Two